Chapati – indiskt bröd med bara 3 ingredienser och ingen jäsning!

När jag går på indisk restaurang här hemma i Sverige så beställer jag alltid deras goda naanbröd till maten. Det är så gott och man får upp all den goda såsen eller grytan med brödet. Jag har just varit i Indien men det visar sig att i de flesta fall äter man Chapati till maten i Indien. Det finns såklart naanbröd som bakas i vedeldade lerugnar, men det är inte alls så vanligt som jag trodde.

indiskt bröd chapatiChapati är ett ojäst bröd gjort på chapatimjöl som man tillagar i en het panna. Efter ett par veckor i Indien så är jag helt såld på Chapati, som även kallas Roti. Som vanligt när jag varit utomlands är jag full av inspiration och vill testa själv hemma.

Det är väldigt lätt att baka egna Chapati, jag blandade fint rågmjöl och vetemjöl special och det funkade fint.

Laga Chapati – löjligt enkelt och jättegott!

Blanda 1,5 dl fint rågmjöl, 2 dl vetemjöl special (spar 0,5 dl) 1 tsk salt, 1 tsk rapsolja. Tillsätt sedan 1,5 dl vatten, lite i taget under omrörning. Knåda degen, känns den väldigt lös och kladdig så ha i återstående mjöl. Knåda några minuter och låt sedan degen vila ca 30 minuter under plastfilm.

Forma degen till sex runda bollar. Kavla ut varje boll med en kavel på ordetligt mjölat bakbord.

Lägg varje tunnbröden i en handduk medan du bakar färdigt.

Hetta upp en stekpanna och stek bröden i den torra pannan någon minut på varje sida.

Brödet och en mustig gryta eller soppa är allt du behöver, men såklart kan du även servera ris och yoghurt eller Raita (yoghurt med bla mynta).

Här kommer receptet på min Aubergine Tikka Masala:

Skär två aubergine i skivor, lägg i ett durkslag och salta. Låt stå ca 1 timme. Torka därefter bort salt och vätska. Lägg skivorna på en plåt, pensla över olivolja och krydda med lite salt. Rosta i ugnen ca 30 minuter på 200° eller tills det fått färg. Ställ åt sidan.

Hetta upp en stor klick smör i en kastrull och stek 2 hackade lökar, 2 hackade vitlöksklyftor på medelvärme några minuter under omrörning, riv i ca 1 msk färsk ingefära. När löken mjuknat tillsätt 1 msk garam masala, 2 tsk spiskummin, 1 tsk gurkmeja, 1/2 tsk paprikapulver och 1 msk tomatpuré. Med den här mängden kryddor blir det en mild och smakrik gryta, jag brukar dubbla mängden kryddor, men det är en smaksak. Tillsätt eventuellt lite olja. Stek i några minuter tills det doftar ljuvligt av alla kryddor. Häll i 1 burk krossad tomat, 2 tärningar grönsaksbuljong och 3 dl vatten.

Rör om och koka upp. När det puttrat 10 minuter, sänk värmen, häll i 1 burk kokosmjölk, smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar. Lägg på locket och låt små puttra medan du bakar ut och steker bröden. Det gör inget om grytan för puttra längre, den blir bara ännu godare då. Rör om då och då. Skär auberginen i mindre bitar och lägg ned dem i grytan och låt koka lite till så allt blir varmt. Servera med chapatibröd.

Man kan byta ut aubergine mot blomkål, potatis, kikärtor eller paneer (indisk ost). Det är lätt att vara vegetarian i Indien.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.