Det här receptet på pepparkakor har jag lagat massor av gånger, år efter år. Vänner och bekanta vill alltid ha receptet, så här kommer det. Kakorna blir spröda och smakrika. Tänk på att även torkade kryddor tappar sin smak om de blir stående länge i sina burkar, så vill du ha riktigt goda pepparkakor uppdatera julkryddorna.
Recept på godaste pepparkakorna:
Smält 200 g smör och 3 dl ljus sirap i en kastrull på svag värme och låt svalna. Blanda sedan i 14 dl vetemjöl, 2 tsk bikarbonat, 4 dl strösocker, 2 msk ingefära, 2 msk nejlikor och 1 tsk kanel. Arbeta degen väl. Låt sen degen vila över natten. Då blir den lätt att kavla ut. Grädda pepparkakorna i 190°, ca 10 minuter. När kakorna svalnat, dekorera med kristyr
Pepparkakor är dessutom fint att dekorera med.
Hjärtan med gästernas namn blir fina placeringskort. De här stora pepparkakorna kan man trä ett band igenom och kanske hänga i julgranen.
Pepparkaksformar
Jag samlar på pepparkaksformar, det har med tiden blivit väldigt många. En del har jag ärvt från min mormor, hittat på loppis eller fått i present. Jag gilla alla som föreställer djur och islandshästen i synnerhet. Den är en av mina senaste fynd, hade letat länge innan jag äntligen hittade en.
Genom åren har jag gjort många pepparkakshus i form av dockhus, små byar, muminhuset, stadsvyer, kyrkor och julkrubba. Ett år gjorde jag en bondgård med stall, stia och hönshus. Får se om det blir ett hus även i år …