Jag bakar inte så ofta men när jag gör det blir det ofta dessa små godbitar som består av brownie, kola och flingsalt i en perfekt kharmoni! Dessa munsbitar bjuder jag som dessert efter en god middag och serverar med lättvispad grädde och lite bär. Men ofta tar jag en liten bit som den är till en kopp kaffe när jag vill unna mig lite gofika.
2. Smält 200 g smör i en kastrull som blandas med 3 dl strösocker, en nypa salt, 1 msk vaniljsocker och 2 dl kakao i en bunke.
3. Vispa sedan ned 3 ekologiska ägg (ett i taget).
4. Vänd försiktigt ned 1,5 dl vetemjöl, använd gärna en slickepott.
5. Täck en ugnsfast form (20 x 30 cm) med bakplåtspapper och häll ned smeten i formen. Fördela smeten jämnt med en slickepott och sätt in kakan i ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna i kylskåpet.
6. Under tiden så gör vi kolasmeten; blanda 100 g smör, 1 dl ljus sirap, 3 dl strösocker, 2 dl vispgrädde i en kastrull och koka på medelvärme (rör hela tiden och använd en bra termometer). När kolasmeten är 123 grader är den perfekt.
7. Ta ut kakan från kylskåpet och häll kolasmeten över kakan, strö över rikligt med flingsalt (ca 2 tsk).
8. Ställ in hela kakan i kylskåpet så att kolasmeten svalnar och stelnar innan det är dags att skära i portionsbitar. Underbart goda som de eller servera med bär och lättvispad grädde.