Helgen och vårens smarrigaste rätter med sparris, ramslök och löjrom

Vårens och påskens godaste rätter med sparris, ramslök, löjrom och ägg. Här kommer recept på ett smarrigt flarn av smördeg med sparris, potatis och forellrom. Äggskal fyllda med västerbottenost och löjrom. En förrätt med skagenröra och sparris och dessutom 2 goda dippsåser, en med ramslök och en med parmesan.

Smördegsflarn med sparris

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut ett ark smördeg i en långpanna. Vispa upp 1 ägg och pensla kanten på smördegen.
Vispa 1 ägg med en gaffel och blanda med rivet skal från 1 ekologisk citron och pressa ut 2 msk citronsaft. Rör ned 2 dl gräddfil och 1,5 dl riven västerbottenost (går även bra med t ex prästost). Bred ut krämen på smördegen.

Skölj 200 g fast potatis och skär den i riktigt tunna skivor, använd gärna mandolin. Blanda runt potatisskivorna med 1 msk olja och lite citronsaft. Fördela den potatisen på flarnet och strö över 1/2 dl riven ost. Grädda strax tills flarnet fått fin färg ca 20-25 minuter.

Bryt av den nedre träiga delen på 200 g sparris, här har jag använt både gröna och röda sparrisar men det går bra med enbart gröna. Dela sparrisen på längden, med en vass kniv eller mandolin, men akta fingrarna. Lägg sparrisen i isvatten tills flarnet ska toppas.
Klicka på gräddfil eller smetana och garnera med  rom, förslagsvis forellrom och lite dillkvistar.

Dippa sparris till ett glas riesling eller bubbel. Grön sparris är jättegod att dippa i en god röra som snacks före maten. Du kan även dippa grönsaksstavar eller knapriga pommes.

Dipp med citron och parmesan

En enkel dipp gör du på 2 dl majonnäs av bra kvalité, zest och saft från en liten ekologisk citron, 2 dl riven parmesanost och en liten riven vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar, var försiktig med saltet eftersom parmesan är salt i sig.

Dipp med ramslök

Mixa 1 ägg, 1/2 msk dijonsenap, 2 tsk vitvinsvinäger, en knippe (ca 15 blad ramslök), salt och svartpeppar,  2-2,5 dl rapsolja (lite i taget). Mixa till majonäskonsistens.

Sparris och skagen:

En effektfullt förrätt med skagenröra och grön sparris serverad i glas. Skagen är superlätt att göra och har få ingredienser:

Skala och grovhacka ett 1/2 kg räkor, blanda med 1 dl majonäs 1 dl crème fraîches. Smaksätt med 3 msk hackad färsk dill och citronsaft från 1/2 citron. Salta och peppra, här blir det bäst med vitpeppar. Fyll ett glas till hälften med Skagen, bryt av de nedersta träiga delen på sparrisen och stick ned två fina sparrisar i röran. Garnera gärna med en klick löjrom.

Äggskal fyllda med västerbotten och forellrom

Använd tömda och tvättade äggskal. Koka 4 ägg och gröp ur gulan. Blanda gulorna med 1,5 dl riven västerbottenost och 4 msk crème fraîche, lite citronsaft, några hackade dillkvistar och salt och peppar. Fyll försiktigt dina äggskal och toppa med forellrom. Den här röran kan man också lägga på ägghalvor, eller på en knäckemacka. Om du du ska göra ägghalvor så lägg helt enkelt en klick av röran på ägghalvan i hålet där gulan låg och toppa med forellrom.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.