Gillar du också smörgåstårta men tycker att landgångsbröd är rätt tråkigt. Här kommer en variant där botten består av fluffig smördeg. Den här smörgåstårtan pryder sin plats på såväl påskens buffébord eller servera den på vårens och sommarens alla kalas och högtider.
Den är enkel att göra och går såklart att variera med det mesta som man brukar ha på smörgåstårtor.
Receptet är beräknat på en färdig smördeg, men gör gärna 2 eller 3 tårtor på en gång. Den är inte lika mäktiga som vanlig smörgåstårta, där man ofta blir mätt på en bit.
Så här gör man:
Ta fram den färdiga smördegen ur kylen och sätt ugnen på 200°. När smördegen vilat i 10 minuter så dela den i tre delar på längden och placera dem på varandra.
Placera sedan traven på en plåt med bakplåtspapper, jag återanvänder bakplåtspappret från förpackningen med smördeg. Grädda i 10-15 minuter i ugnen tills smördegen blivit lätt gyllene och har rest sig och blivit fluffig.
Under tiden gör en färskoströra:
Vispa 1 dl färskost tex philadelphiaost, krydda med zest från 1/2 citron, salt och svartpeppar. Blanda ned 1 dl crème fraiche och smaka av med mera salt och peppar och ev lite citronsaft.
Dela smördegstårtan på längden (som man gör med tårtbottnar) så att du får en över och en underdel. Det här momentet kan man hoppa över om man vill göra en enklare variant utan fyllning i mitten.
Klicka, bred eller spritsa färskoströra på underdelen och på överdelen (eller bara på överdelen om du gör den enkla varianten).
Placera överdelen ovanpå botten och nu är det är dags att garnera. Jag valde rökt lax, gurka och rädisor. Gurkan hyvlade jag med en osthyvel och till rädisorna använde jag mandolin. Vill du kan du även addera hårdkokt ägg och/eller räkor. Dekorera med dillvippor, citron och ev ätbara blommor.
Du kan även ha rökt lax i mellanlagret för mer smak och mättnad.

