Nu är det hög tid att börja spara äggskal till riktigt fint och naturligt påskpyssel. Allra finast är det om man får tag i olikfärgade ekologiska ägg. Speciella hönsraser värper olika sorters ägg vad gäller storlek och färg. Men det går också bra med helt vanliga bruna eller vita ”köpeägg”. Stämpeln tvättar man lätt bort med lite ättika., för en mer genuin känsla. Är man riktigt ambitiös kan man färga ägg genom att ha exempelvis rödkål, lök eller rödbeta i vattnet när man kokar äggen.
Vas av äggskal
En underbart vacker vas av äggskal med vårens små fina blommor är en läcker prydnad på påskbordet. Skölj skalen och låt dem torka. Placera sedan skalen på ett fat sätt en dutt superlim på ett av äggskalen och klistra ihop den med nästa äggskal. Det är lättast att sätta ihop äggen två och två, och sen klistra ihop äggparen till en krans. Man kan lägga lite sand, salt eller socker i mitten av kransen för att ge stadga och hålla skalen på plats medan klistret torkar. Sen är det bara att försiktigt fylla skalen med vatten och dekorera med miniblommor som snödroppar, iris, krokus, tussilago, blåsippor, penséer eller små påskliljor.
Ett fågelbo av mossa till äggen
Ett vackert fågelbo av spansk mossa. Det är jättefint att ha sina färska ägg framme på köksbänken eller servera frukostäggen i boet. Fyll ett fågelbo med massa gott påskgodis istället för ett vanligt påskgodisägg. Spansk mossa finns att köpa i blomaffärer, om mossan år torr är det bara att fukta den och forma till ett vackert fågelnäste.
Odla krasse i äggskal!
Odla krasse i äggskal är både praktiskt men framförallt dekorativt. Krasse är dessutom så lätt att odla, man behöver inte ens jord. Fukta bara lite hushållspapper och lägg i äggskalet och strö över krasse frön. Duscha med blomspruta minst en gång om dagen, det ska aldrig bli torrt. Man kan sätta lite plastfilm över äggen med några små lufthål för att få igång processen. Det tar bara ett par dagar för krassen att bli färdig. Krasse är supergott att klippa över mackan, omeletten eller äggröran.
Äggskal fyllda med oströra och forellrom
Fyll äggskalen med en god röra! Här är det viktigt att du tvättar äggskalen först. Så här gör du röran: Koka 8 ägg och gröp ur gulan. Blanda därefter gulorna med 3 dl riven västerbottenost och 1 dl crème fraiche, lite citronsaft, ett knippe hackad dill och salt och peppar. Fyll skalen med röran och toppa med laxforell rom.
Ägg med krasse eller fyllda ägg står stadigt på påskbordet i ett bo av spansk mossa.