De här två rätterna är vackra och lyxiga och passar perfekt på påskbordet eller varför inte till en lyxig påskbrunch. Känns roligt att få använda mina fina äggskal som jag sparat den sista tiden. En vanlig äggkartong får bli serveringsfat dekorerade med några vårblommor. Eller gör ett fågelbo av spansk mossa så står äggen stadigt. Fungerar dessutom som påskdekoration med lite murgröna och blommor.
Äggröra med tryffel som lagas direkt i äggskalet
Jag gjorde äggröra med tryffel som tillagades direkt i äggskalen. Jag använde mig av tvättade äggskal med ett riktigt litet hål i. Man får helt enkelt lirka ur ägget försiktig ur skalet. Rör ihop äggröra som vanligt med grädde eller mjölk, salt och peppar, men tillför tryffelolja. Till 6 ägg använde jag 1/2 dl grädde och en knapp tsk tryffelolja. Häll äggröran i äggskalen med hjälp av en tratt, men inte ända upp. Placera äggskalen i en äggkopp.
Ställ äggkopparna med äggskalen i en kastrull och fyll med vatten som når nästan hela äggen, ca 0,5-1 cm från hålet. Koka upp vattnet, rör hela tiden försiktigt i äggröran med en grillpinne, potatissticka eller liknande. Det kan vara idé att bara göra ett par ägg i taget så du hinner röra. När äggröran har önskad konsistens så är de klara, låt svalna något och toppa med riven tryffel.
Västerbottenoströra med forellrom
Den här röran kan man lägga på ägghalvor, eller på en macka, eller fyll äggskal som jag har gjort. Glöm inte att tvätta äggskalen innan. Koka 4 ägg och gröp ur gulan. Blanda gulorna med 1,5 dl riven västerbottenost och 4 msk crème fraiche, lite citronsaft, några hackade dillkvistar och salt och peppar. Fyll försiktigt dina äggskal och toppa med forellrom. Om du du ska göra ägghalvor så lägg helt enkelt en klick av röran på ägghalvan i hålet där gulan låg och toppa med forellrom.