Ramen på 1 timme!

Jag gjorde ramen häromdagen, jag lagade den på under 1 timme istället för de 48 timmar som det brukar ta att få till den genuint goda smaken på buljongen, men den var lika god. Det gäller att välja sina genvägar, för det finns så mycket halvfärdiga produkter som jag tycker känns helt onödiga, men så finns det några riktiga pärlor. När man tar till ett halvfabrikat så ska man antingen vinna väldigt mycket i tid, eller så ska man tjäna ekonomiskt och hållbart. Det är smart att ta till en produkt som ersätter många köp, en vara som innehåller många kryddor, ingredienser och smaksättare. Onödigt att få massa burkar och förpackningar som man bara tar lite av och som sen blir stående i skåpen. Den här fina buljongen kommer från Salsus Norway via Werners Gourmetservice, och jag hittade den på asiatiska hyllan hos Ica. Den finns i flera smaker men jag valde en mild och tillsatte extra smak från produkter som jag brukar ha hemma. Jag har sällan den framförhållningen, tiden och tålamodet att jag börjar laga en mat flera dagar i förväg. Kanske därför som det har blivit så populärt med ramen på restauranger.

Så här gör du god ramen snabbt:

Jag smaksatte min buljong med ett par stjälkar citrongräs, som jag bankar på och som får koka med i buljongen tillsammans med 2 msk misopasta och 1 msk Gochu Jang. Här får man smaka av så man får den hetta man gillar. Jag är själv lite feg och rädd att hettan ska ta över. Därför valde inte den spicy denna gång. Sen kan man ju verkligen välja vad man vill ha i sin ramen. Eftersom jag sparade in så mycket tid på buljongen så gjorde jag kycklingköttbullar smaksatta med vitlök och chiliflakes.

Jag marinerade färska böngroddar med lite soya, sesamolja, risvinäger och sesamfrön. Sen stekte jag shiitake svamp och pak choi i lite olja, salt och peppar. Kokade ägg. Sen var det bara att koka nudlar enligt förpackningen och lägga i botten på varje portionsskål tillsammans med böngroddar, svamp, kycklingköttbullar, pak choi, strimlade morötter och sojabönor. Avslutningsvis hälla över buljongen och toppa med ägghalvor och hackad salladslök. Det blev extra gott tillsammans med min nya favoritdryck, alkoholfritt bubblande te, Sparkling tea Lemongrass & Mint 0%.

Fler smarta genvägar

1. Systrarna Khanna gör färdiga indiska såser av hög kvalitet som smakar mycket och där man slipper köpa alla kryddor som behövs i indiska grytor. Sen adderar man de grönsaker och protein man gillar och tillför grädde eller kokosmjölk om man vill ha mildare smak. Jag gillar alla deras fyra smaker men Korma curry är min favorit.

2. Jag gillar för det mesta att göra egen tomatsås till pasta och pizza. Det är väldigt enkelt men måste stå och puttra länge för att bli härligt djup i smaken. Fick en fin tomatsås på flaska, gjord på fina körsbärstomater i en julkorg med italienska delikatesser, Salemipina. Blev häpen över hur god den var, att jag numera variera mig med denna färdiga sås när man vill slänga ihop en pizza snabbt.

3. Att köpa färdig smördeg, pajdeg och pizzadeg tycker jag spar mycket tid. Dessutom går det att göra massor av spännande och gott med färdig deg. Pizzadeg tycker jag blir godast om den får jäsa över natten, men den här på surdeg har jag alltid hemma som ett alternativ. Med smördeg kan man lätt svänga ihop flarn och snittar. Med färdig pajdeg kan du lägga fokus på fyllningen.

Har ni några produkter som ni gillar och gärna ”fuskar” med ibland? Det vore väldigt roligt att få ta del av dem.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.