Italiensk buffé med vitello tonnato och bruschetta

Blev helt galen sugen på vitello tonnato och undrar varför jag inte ätit det på länge. Kanske för att det är en så bra rätt på bufféer och det har ju inte blivit så många buffétillfällen det senaste året.

Vitello tonnato är en italiensk rätt med skivat kallt kalvkött med tonfisksås. Många har majonäs i sin sås men det har inte jag. Den går även att använda fläskfilé istället för kalv. Ett smart när man ska bjuda på plock eller buffé är att lägga krutet på en eller två rätter och sen addera chark, ost, röror och ett gott bröd, som inte behöver något jobb alls förutom att lägga upp det snyggt. Förutom vitello tonato så gjorde jag bruschetta.

Vitello tonnato utan majonäs:

Köttet och såsen går bra att förbereda dagen innan. Sätt ugnen på 125°. Krydda en hel bit kalvinnanlår ca 700 g, runtom med salt och svartpeppar. Bryn steken runtom i hälften smör och hälften olja tills den fått ordentligt med färg. Lägg steken med stekskyn i en ugnssäker panna. Häll på 1 1/2 dl vitt vin i botten av formen. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 55°. Låt köttet vila. Spara skyn till såsen. Låt 2 burkar tonfisk i olja rinna av. Skölj 1 ekologisk citron noga i vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft eller från 1/2 citron. Tillsätt en liten burk kapris, 8 sardeller, en knippa slätbladiga persilja, 2 äggulor. Mixa alla ingredienserna till såsen med en mixerstav och tillsätt 1 dl olivolja och 1 dl neutral olja som får mixas med.  Späd med den goda skyn från köttet och mixa tills såsen får en slät fin konsistens. Innan servering, skiva det rumstempererade köttet tunt och lägg på ett stort fat. Bred ut hälften av tonnatosåsen på köttet, resten av såsen serveras i en skål bredvid. Garnera med stora kapris, ruccola och citronskivor.

Så gör du bruschetta

Skivor av surdegsbaguette steks i het panna i rikligt med smör/olivolja.. När brödskivorna är knapriga och gyllene, gnid in dem med vitlök. Hacka grovt små tomater i blandade färger och lägg på brödskivorna, salt och peppra och sätt in i ugnen på låg värme ca 75° i 30 minuter, tills tomaterna är mjuka. Garnera gärna med några basilikablad.

Trolla med resterna

Man ska alltid göra mycket sås tycker jag, det är gott och känns generöst. Jag fick mycket tonfisksås över som fick bli en härlig pasta tillsammans med oliverna och tomaterna som också blev över.

Några skivor av kalvköttet som också blev över la jag på en skiva surdegsbröd tillsammans med lite ruccola och tomatskivor, det fick bli en god lunchmacka. Så supersmarrigt att jag glömde ta bild på den.

Det känns alltid som en liten bonus att få äta resterna dagen efter att man haft gäster eller fest, både gott och bekvämt. Att förvandla resterna till helt nya rätter är alltid roligt och bra för planeten och plånboken. .

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.