Trolla med ratatouille

Ratatouille är ett gott tillbehör till grillat, kyckling eller korv serverat med alla sorters ris, couscous, bulgur eller varför inte ugnsstekt potatis. Jag gjorde en rejäl sats och har den här veckan även ätit mustig köttfärssås och spagetti, mexikansk enchilada och kryddig shakshuka. Alla recepten har röran som bas och alla rätterna var helt olika varandra i smaken.

En rejäl sats Ratatouille

Skär 1 aubergine och 3-4 späda zucchini i små bitar och lägg på en plåt med rikligt med olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i ca 30 minuter på 200°. Hacka 3 små färska lökar och 4 vitlöksklyftor och stek i olivolja i varm panna tills löken blir glansig. Låt puttra och krydda sen med 2 msk tomatpuré, torkad timjan salt och peppar. Hacka 2 stora paprikor och 3-4 tomater i små tärningar och vänd ned det i pannan. Tillsätt en burk krossad tomat. Låt såsen puttra med locket på i 15 minuter. Vänd i de ugnsrostade grönsakerna och hackad färsk basilika och lite färsk rosmarin. Låt puttra utan lock i minst 10 minuter, om den är mycket tjock späd med lite vatten.

Servera som tillbehör till till grillat, kyckling eller korv serverat med alla sorters ris, couscous, bulgur eller varför inte ugnsstekt potatis. Eller som nedan med bara med havreris och smulad fetaost.

Enchilada

Här använder jag tinad vegofärs av märket anamma, som fick brynas med kryddor som spiskummin, chilipulver, cayennepeppar, malen koriander och paprikapulver. Har du färdig tacokrydda kan du såklart ta det. Jag hade också i en extra klyfta finhackad vitlöksklyfta. Sen är det bara att fylla tortillabröd och göra till rullar. Jag använde tortillabröd av märket No Fairylales som innehåller massor av grönsaker, den är dessutom helt vegansk. Lägg rullarna i en ugnsfast form och häll rikligt med riven ost på rullarna. Ugnsbaka i 200° ca 20 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera med grönsallad och avokado.

Shakshuka

En populär och god rätt som ursprungligen kommer från mellanöstern och som passar perfekt på brunchen. Här kryddar vi upp ratatouille rejält med spiskummin, chilipulver, gurkmeja, paprikapulver och en nypa strösocker som får gå med i stekpannan. När röran är både varm och het så gör man ett par hål med en slev och knäcker ett ägg i hålet. Det tar ca 8-10 minuter för ägget att bli färdigt. Strö över färska örter som mynta och koriander eller smulad fetaost.

Köttfärssås

Här använder jag också vegofärs av märket mig av anamma, som jag alltid har i frysen. Bryn lite tinad vegofärs, krydda med salt, peppar, och tomatpure. Tillsätt ratatouille. Under tiden kokar du pasta enligt förpackningen, spar en dl av pastavattnet som får koka med i köttfärssåsen. Servera med riven parmesan.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.