6 Vardagshjältar – snabbt, gott och billigt

Vardagsmat ska gå snabbt att laga och självklart vara jättegod. De här sex rätterna är dessutom väldigt billiga utan att tumma på smaken.

Potatissoppa med 3 sorters lök

Potatis och purjolökssoppa är en favoritsoppa – len, god och mättande. Dessutom väldigt billig mat. Med ett nybakat bröd till tycker jag det ändå är en väldigt generös rätt att bjuda på. Känns så hemlagat och genuint. Fräs 2 banan schalottenlökar i rikligt med smör på svag värme i en panna. Tillsätt 1 purjolök,väl sköljd i bitar och 5 medelstora till stora potatis i tunna skivor. Salta och peppra något och häll över 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar. Låt koka tills potatis och lök är mjuka, ca 25 minuter. Mixa till en slät soppa, tillsätt 2 dl vispgrädde och smaka av med salt och peppar. Toppa varje sopptallrik med tunt skivad salladslök (funkar även med gräslök).

Hemgjord pesto på paprika och chili

Pasta med pesto är en riktig klassisk vardagshjälte när man har ont om tid. Jag gjorde en egen pestovariant med grillad marinerad paprika med chili som blev jättegod och tog mindre än 10 minuter att göra. Under tiden kokade jag färska tortellini ( koktid 2 minuter). Till peston använde jag en stor burk grillad marinerad paprika, 2 vitlöksklyftor, 1 kruka basilika, 1 röd chili, 1 påse pinjenötter (minst 50 g) och 2 dl riven parmesan. Bara att mixa allt, späd till rätt konsistens med oljan från paprikorna, salta och peppra. Det här blev en rejäl sats som räcker till 6-8 personer.

Vegetarisk thaigryta

Jag älskar kombinationen röd curry och kokosmjölk. Här kommer en vegetarisk gryta med smak av Thailand. Gott, nyttigt och billigt! Eftersom jag alltid har fisksås, röd curry, kokosmjölk och grönsaksbuljong hemma så behövde jag bara handla potatis, blomkål paprika, pak choi och koriander. Här gjorde jag en rejäl laddning med mycket potatis och blomkål. För mig blir det klimatsmart att laga mycket och sen förändra lite nästa dag och dessutom passar den här rätten i matlåda. Gör så här: Fräs en hackad gul lök och en finhackad vitlöksklyfta i olja, tillsätt 2-3 msk röd curry, 1-2 msk jordnötssmör och 1 msk fisksås. Rör runt och tillsätt därefter ca 3 dl grönsaksbuljong och 2 burkar kokosmjölk. Låt små blomkålsbuketter från ett litet blomkålshuvud och potatis (skalad och i mindre bitar) få koka med i tills de är al dente, ca 10-15 min. Ha i en röd spetspaprika, skuren i bitar och bitar av pak choi, låt koka ytterligare 5 min. Servera med jordnötter, koriander och ev jasminris.

Vardagslyxig pasta vongole

Lite lyxig snabbmat med Zetas goda äggpasta Vongoloni. Pastan är gjord på durumvete och har egenskaper som gör att den suger upp alla smaker. Här är en enkel variant av pasta vongole. Jag använde mig av vongole på burk. Glasburken med vongolemusslor utan skal hittar du på delikatesshyllan i matbutiken. Burken är lite dyr men då alla andra ingredienser är billiga så blir priset per portion lågt. Pastan ska koka 13 minuter. Under tiden hetta upp olivolja i en panna och fräs 1 hackad klyfta vitlök, 1 hackad schalottenlök, 1/2 chili, 1/2 dl persilja och några hackade körsbärstomater. Salta och peppra häll på ca 1 glas vitt vin. När allt kokat ihop späd med någon dl av pastavattnet, häll i musslorna och ha i saft av citron. Blanda såsen med den avrunna pastan och toppa med mer persilja.

Indisk linssoppa

Den här indiska vegosoppan lagar jag väldigt ofta. Den är mättande, nyttig, billig och jättegod. Jag gillar den lite het och balanserar det med att toppa med en klick yoghurt. Hacka en liten gul lök och en stor vitlöksklyfta fint. Skala och slanta 2 morötter. Bryn i olja på svag värme i en gryta. Tillsätt 1,5 msk garam masala, 1 msk spiskummin, 1 tsk gurkmeja och 0,5-1 tsk chiliflakes och fräs i någon minut. Tillsätt därefter 3,5 dl vatten och en tärning grönsaksbuljong samt en burk kokosmjölk. Nu är det dags att lägga i 1,5 dl röda linser (kolla på förpackningen om de behöver sköljas först). Låt puttra i 10 minuter, vänd ned en påse babyspenat. Servera med en klick yoghurt, och lite färsk koriander.

Fräsch tomatpasta

Många pastarätter känns mastiga, tunga och lite onyttiga, men inte den här. För 2-3 personer fräs ca 1/2 hackad chili, 2 hackade vitlöksklyftor och 4 grovhackade sardeller i rikligt med olivolja, häll på 1 glas vitt vin som får puttra tills drygt hälften av vätskan har ångat bort. Koka under tiden spagetti någon minut kortare än vad som står på förpackningen. Spar drygt 1 dl av pastavattnet innan du häller av vattnet. Häll nu i massor av halverade körsbärstomater i fina färger i den puttrande pannan, späd med det sparade vattnet och rör i pastan och färsk basilika. Toppa med rostade pinjenötter. Basen med chili, vitlök, sardeller och vitt vin använder jag till många olika pastarätter, den är beroendeframkallande god.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.