Här kommer ett recept som du lagar på mindre än en halvtimme och passar både som helgrätt eller mitt i veckan. Den smakrika ugnsbakade laxen får ett fräscht och gott täcke av bl a avokado och fetaost.
Jag använde mig av en fyrpack frysta laxbitar, som ofta brukar finnas till extrapris i frysdisken, men det går förstås jättebra att köpa en bit färsk laxfilé. Fyrpacken innehåller 500g fisk och räcker till 3-4 personer.
Sätt ugnen på 150°. Om du använder fryst lax så låt den tina helt och torka av den. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Blanda 2 msk citronsaft med 1 msk olivolja, 1/2 msk hackad färsk dill, och 1 tsk salt och pensla på fisken. Krydda sedan laxen med nymald svartpeppar och rikligt med paprikapulver. Sätt in laxen mitt i ugnen tills den tjockaste delen på laxen har en innertemperatur på 52-54 grader. Det brukar ta ca 20-25 minuter beroende på laxens tjocklek.
Under tiden gör vi den goda röran som verkligen blir kronan på verket:
Smula 150 g fetaost och skär 1 mogen avokado i små bitar. Tillsätt 3 msk finhackad färsk gräslök och 3 msk hackad färsk dill. Blanda försiktigt i en skål och ha i 1 dl sojabönor (tinade). Ringla över 1-2 msk olivolja och 1 msk citronsaft. Krydda med lite rivet citronskal, salt och peppar, var sparsam med saltet eftersom fetaosten är ganska salt.
När laxen är färdig i ugnen är det bara att skeda över den goda feta- och avokadoröra. Garnera med citronskivor. Den här rätten med alla sina nyttiga, goda och mättande ingredienser klarar sig bra som den utan potatis eller ris tycker jag.
Har du bråttom kan du istället baka laxen på 200 grader, då brukar det bara ta 15 minuter för den att bli klar, men den blir allra saftigast på den lägre temperaturen.