Vilken underbart god kombination, jag har bakat in burrata i små paket av smördeg! När man tar ut dessa ljuvliga knyten ur ugnen så är smördegen gyllene och frasig och osten len och rinnig. Helt magiskt gott om jag får säga det själv. Vilken sallad som helst med ett burrataknyte blir en riktig höjdare och en snackis runt bordet – en rätt att imponera med.
Det var lite klurigt att komma på hur man skulle göra, men hemligheten är att frysa burratan innan man bakar in den.
Så här gör man:
- Ungefär ett dygn innan, klappa och torka av den känsliga burratan (1 ost per person), jag använder oftast miniburrata, men det går även bra med den vanliga storleken. Linda in ostbollen i plastfolie, dra åt plasten ordentligt så att burratan håller formen och placera i frysen i minst 8 timmar eller gärna ett dygn.
- Värm ugnen till 200°. Ta fram den frusna burratan från frysen och ta bort plastfolien.
- Skär fyrkanter (1 per ostboll) av ark med färdig smördeg. Varje fyrkant ska vara tillräckligt stor för att kunna bilda ett paket kring osten, ca 15 x 15 cm för en miniburrata.
- Lägg en fryst burrata i mitten på smördegen och för varje spets till toppen på burratan, nyp sedan ihop alla skarvar så noga du kan. Det behöver inte bli så snyggt men det är viktigt att få det så tätt som möjlig.
- Lägg de färdiga knytena på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med ett uppvispat ägg.
- Baka i ugnen ca 30 minuter eller tills knytena är vackert gyllene. Låt ostpaketen vila i 10 minuter innan du förslagsvis placerar dem på en sallad. Det är inte hela världen om de inte blir perfekta och om lite ost sipprar ut. Det kommer bli himmelsk gott i alla fall.