Seafood Saganaki – en grekisk dröm!

Jag förlängde nyligen sommaren med en vecka på Samos i Grekland. Som vanligt när jag reser så är maten en viktig ingrediens. Varje gång jag åker utomlands får jag en ny favoriträtt som jag vill laga när jag kommer hem. Både för att det är kul och gott men också för att maten får mig att minnas varma, sköna dagar. På den här resan var det Seafood Saganaki som jag fastnade för. Saganaki är en speciell stekpanna med två handtag som rätten tillagas i, men det går lika bra med en vanlig stekpanna som tål att stå i en varm ugn. Förvirrande nog är Saganaki även en grekisk ost som påminner lite om halloumi.

Seafood Saganaki är skaldjur som tillagas i en saganaki-panna (eller stekpanna) med tomatsås, fetaost och örter. Jag åt Seafood Saganaki på tre olika restauranger och alla lagade på sitt egna sätt. Jag plockade det bästa från de olika tillfällena och fick fram min variant där jag har färsk paprika i tomatsåsen, och kryddade med färsk mynta, persilja och dill. I en del recept förekommer Kalamataoliver, och en del har även lite chili i sin panna. Räk Saganaki förekom också på menyerna och är samma rätt fast med räkor.

Seafood Saganaki

(3-4 personer)

Jag valde frysta skaldjur i form av stora skalade räkor, bläckfiskringar och förkokta musslor utan skal som fick tina långsamt i kylskåpet. Jag köper frysta räkor där tarmen redan är bortagen och naturella bläckfiskringar.

Sätt ugnen på 250° med grilleffekt.

Stek riktigt hastigt 350 g tinade stora räkor och 100 g bläckfiskringar i en het panna med olja, krydda med salt och peppar. De behöver inte bli helt färdiga eftersom de ska gå färdigt i ugnen så småningom. Ställ åt sidan.

Hacka 1 rödlök och 2 vitlöksklyftor och stek dem mjuka i olja, använd en stekpanna som tål att ställas in i ugnen. Skär 1 paprika i mindre bitar och ha ner dem i pannan. Jag använde mig av både röd och grön paprika. Häll i en förpackning (ca 400 g) krossad tomat, men ta inte med all vätska. Skär två stora bifftomater i bitar och ha ned dem också i tomatsåsen. Jag använder bifftomat eftersom de är köttigare än vanliga. Om du istället använder vanliga tomater får du öka på antalet och ta bort kärnorna med dess vätska. Krydda med salt, peppar och 2 tsk honung. Låt allt puttra i 15-20 minuter och tillsätt sedan 2-3 msk Ouzo och saften från 1/2 citron. Spar den andra halvan ifall du vill tillsätta med citron när du smakar av. Ouzo är en spritdryck från  Grekland som har en tydlig smak av anis. Om du inte har Ouzo, kan du ta pernod, vodka eller vitt vin ( väljer du vin så ta 4 msk). Fördela nu räkorna, bläckfiskringarna och 200 g musslor i tomatsåsen och smula över 100-150 g fetaost. Sätt in pannan i övre delen av ugnen i 5 minuter, tills osten fått en aning färg. Garnera med färska örter som mynta, persilja och dill. Njut av grekiska smaker med ett gott bröd till. Hoppas det ska smaka!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.