
För ett tag sedan besökte jag Valencia och självklart skulle det ätas Paella! Spaniens nationalrätt som ursprungligen kommer från just Valencia. Vi hoppade över paella med kanin och kyckling som annars är så vanligt i Valencia och gick istället loss på de med skaldjur. Vi testade ett par stycken, men sen upptäckte vi Fideuá! Wow så gott!!! En sådan där god rätt som man drömmer om när man kommer hem och självklart måste försöka återskapa.
Fideuá liknar paella men är gjord på rostade Fideuánudlar. Den lagas i samma sorts stora panna som vanlig paella. Men medan paella lagas på en spishäll (eller över öppen eld utomhus) så lagas Fideuá till stor del i ugnen.
Jag har ingen paellapanna så jag har lagat i vanlig stor stekpanna som tål att stå i en varm ugn. Nudlarna köpte vi med oss hem från spanska mataffären. På matmarknad köpte vi en färdigblandad paella krydda. Men kryddblandningen består egentligen av kryddor som man vanligtvis har hemma.
Hittar man inte Fideuánudlar så kan man använda vermicelli som skärs/krossas i mindre bitar, ca 1 cm långa.
Du behöver:
- Paellapanna eller stor stekpanna som tål ugn
- 5-6 dl fiskbuljong (går att förbereda eller köpa färdig).
- 4-500 g Fideuá nudlar eller krossade vermicelli nudlar
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ca 3,5 msk olivolja
- 1 msk Paella krydda (eller blanda salt, lökpulver, paprikapulver, gurkmeja och saffran)
- 1 knippe persilja, hackad
- 1 gul hackad lök
- 2 -3 msk gröna ärtor (frysta som fått tina)
- 2 tomater, hackade
- 1 liten citron
- Aioli (förbered eller köp färdig)
- Skaldjur t ex stora räkor, bläckfisk ringar och musslor. Beräkna ca 150 g skaldjur/person. Jag använde mig av frysta skaldjur som fått tina långsamt i kylskåp.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 g.
Torka av de tinade skaldjuren. Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och stek hastigt en hackad vitlöksklyfta, 1 hackad lök och lite skaldjur i taget. Ställ åt sidan.
Värm fiskbuljongen i en kastrull.
Hetta upp 1 msk olivolja i en paella panna eller stekpanna på spisen, häll i nudlarna och rör runt så oljan blandar sig med pastan, tillsätt lite mer olivolja.

Sätt in nudlarna i ugnen ca 8-10 minuter, skaka om efter halva tiden. De ska bli ordentligt rostade och få en mörkt gyllenbrun färg.

När nudlarna är ordentligt ugnsrostade, ta ut dem från ugnen och sätt pannan på spisen. Tillsätt 3 dl buljong, de hackade tomater och kryddorna. Koka upp och låt allt småputtra på låg/medelvärme. Rör om då och då. Tillsätt mer buljong, lite i taget och sänk värmen om blandningen torkar ut.
Om du använder musslor med skal är det dags att ha i dem nu så de hinner bli ordentligt varma och öppna sig. Det kan vara bra att använda ett lock i det här skedet. Nu är det det dags att tillföra skaldjuren. Rör runt tills de blivit varma. Garnera med massor av hackad persilja, några klyftor citron och klickar av aioli.
