Bang bang kyckling – med hetta och inspiration från det kinesiska köket

Den här heta smakrika rätten gör man på kokt kycklingfilé! I Bang Bang kyckling kommer verkligen den annars lite trista och torra kycklingfilén till sin rätt och blir mör och smakrik. Bang bang kyckling har fått sitt namn av att man bankar på kokta kycklingfiléer så att köttet trådar sig. Kycklingstrimlorna får sedan ljuvlig smak av den heta marinaden, där det är Sichuanpeppar och Kinesisk Chinkiang vinäger som ger den heta och djupa smaken.

Sichuanpeppar är en viktig krydda i Bang Bang kyckling. Sichuanpeppar och är inte lik någon annan peppar, så det funkar inte så bra att byta ut mot någon variant.  När man använder lite udda pepparsorter är det perfekt att ha en mortel till hands. Man mortlar helt enkelt den mängd peppar man behöver för tillfället. Hela pepparkorn behåller dessutom sin smak så mycket längre än mald. När det gäller Sichuanpeppar så är det faktiskt frökapslar man använder som pepparkorn.

Så här gör du Bang Bang kyckling:

1. Koka ca 800 g kycklingfilé i vatten tillsammans med 0,5 msk salt, 2-3 msk hackad färsk ingefära och 3 hackade salladslökar. Använd en termometer för att se när kycklingen är klar, när termometern visar 72° är den färdig. Lyft upp kycklingen på en ren skärbräda och låt den svalna. Banka på kycklingfiléerna t ex med en brödkavel eller en mortelstöt. Eller dra isär kycklingköttet i strimlor med hjälp av två gafflar.

2.Sila av buljongen och ställ åt sidan.

3. Gör en marinad genom att mortla 1,5 tsk Sichuanpeppar och blanda med 2 msk Chinkiang vinäger (en kinesisk vinäger som säljs i välsorterade mataffärer eller i den asiatiska butiken), 3 msk soya, 1,5 msk sesamolja, 1 1/2 msk rårsocker (eller annat brunt socker), 2 msk krispig chiliolja, 1 msk rostade sesamfrön och 2,5 dl av kycklingbuljongen.

4. Skiva 2 salladslökar tunt och skär 1 stor gurka i stavar.

5. Blanda kycklingstrimlor, marinad, gurka och salladslök. strö över mer rostade sesamfröm och servera med ris.

Dessutom så får du en hel del god kycklingbuljong över som kan sparas och användas till förslagsvis ramen, sås, grytor eller risotto.

Tänk på!

Kom ihåg att det är viktigt att hålla god hygien när man hanterar rå kyckling. Tvätta händerna noga. Använd alltid rena skärbrädor och knivar som inte ska komma i kontakt med andra livsmedel. Det är också viktigt att kycklingen är helt färdigkokt.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.