Du som gillar att odlar vet nog att zucchini växer så det knakar och man får ofta mer än man mäktar med att ta hand om. Men samtidigt som honblommorna bildar zucchinis så har hanblommorna redan gjort sitt och kan plockas för att fyllas och friteras – vilket är en fantastisk delikatess!
Man kan förstås använda honblommorna också men då blir det inga nya zucchinis.
Du känner igen hanblommorna på att de sitter på en smal stjälk, honblomman har en tjock stjälk och det är den som blir den färdiga frukten.
Att fritera är alltid lite omständigt, ganska onyttigt och lite läskigt med den heta oljan. Så därför har jag testat mig fram och lagar nu mina fyllda blommor i Airfryer.
Så här gör man:
Plocka hanblommor (ca 8-10 st), eller kanske hittar du blommor i en välsorterad matbutik. Bästa tiden på dygnet att skörda blommorna är på morgonen, då de är som mest utslagna.
Skölj och ta bort ev jord och småkryp.
Gör fyllningen:
Blanda en förpackning Ricotta (250 g), 4 msk hackade örter tex dragon, basilika och persilja. Saften av en halv citron, salt och svartpeppar.
Lirka upp blomman och ta bort ståndaren. Fyll blommorna med 1-2 tsk av ricottakrämen. Vispa 2 äggvitor i en djup tallrik och fyll en annan djup tallrik med mjöl.
Vänd blommorna först i äggvitan och därefter i mjöl.
Ställ in din Airfryer på 200 grader. Fördela ca 1 msk olja i botten på skålen. Fritera blommorna i ca 12 minuter, vänd efter halva tiden och skaka lite då och då.
När blommorna är gyllene och krispiga är de färdiga. Ät och njut som de är eller med några droppar citronsaft. Man kan även strö över lite riven smakrik ost som t ex parmesan eller västerbottenost.