Restaurang Ruben – ny ambitiös kvarterskrog i city

Friterad kronärtskocka med dragonmajonnäs

Malmskillnadsgatan 29   https://rubenrestaurang.se/

Omdöme: Hit går man om man gillar kulinariska kulturkrockar! Restaurangens matfilosofi är en blandning av olika kök som det italienska, asiatiska, afrikanska och det nordiska köket.

Prisbelönta och meriterade krögarduon Ruben Blomdahl och Douglas Fagerman har öppnat en ny ambitiös kvarterskrog på Malmskillnadsgatan mitt i City/Norrmalm. Restaurangens matfilosofi är en blandning av olika kök som har haft betydelse i krögarnas karriärer och inspirerande resor – som det italienska, asiatiska, afrikanska och det nordiska köket. Ruben slog upp portarna den 29 maj och jag besökte restaurangen en varm sommarkväll i juli. Servicen var tipptopp – varm och personlig och maten smakade jättebra! Restaurangen är beläget ett stenkast från de etablerade krogarna runt och i Mood gallerian samt kring Brunkebergstorg. Jag hoppas gästerna kommer hitta hit i den svåra och krogtäta konkurrensen. En av Hötorgets tunnelbaneuppgångar ligger bara några meter från ingången. Vi delade på en av förrätterna som snacks medan vi kollade igenom den lilla men naggande goda menyn. Det blev friterad kronärtskocka med dragonmajonnäs och den smakade utsökt och fick igång våra smaklökar rejält.

Till vänster: Crudogravad makrill och till höger: Tarte Flambe

Vi bestämde oss för att dela på två förrätter, ”Tarte Flambe”, som är en slags potatisbakelse på mandelpotatis med smetana och rökt coppa. (Det var inga problem att servera en av oss ett vegetarisk alternativ till den rökta coppan). Den andra förrätten vi valde var crudogravad rökt makrill med bovete och fänkåls emulsion. Båda varianterna var sagolikt goda, särskilt potatisbakelsen som var något alldeles extra.

Till vänster: gravad regnbåge med rotfruktssallad och till höger: stekt havskatt med primörer och beurre blanc

Till varmrätt bestämde vi oss för att dela på de två fiskrätterna; gravad regnbåge med ljummen rotfruktssallad och aji amarillo emulsion och en stekt havskatt serverad med en ljuvlig beurre blanc, fermenterad vitsparris, kokt potatis, spritärta och råhyvlad gurka. Om jag måste välja en av dessa rätter så får det bli den stekta havskatten.

Jordgubbar med flädersorbet

Man blir helt klart mätt på en förrätt och en varmrätt vilket gör kvarterskrogen riktigt prisvärd. Men vi valde ändå att dela på en dessert bestående av jordgubbar, flädersorbet, boveterån och mascarpone. En supergod och fräsch avslutning på en smakfull middag. Jag önskar Ruben, Douglas med team varmt lycka till! Just det, hundar är också välkomna!!!

Grundarna Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl. Douglas har ett VM-guld tillsammans med Stockholm Culinary Team och ett OS-guld med Juniorkocklandslaget. Ruben har ett långt förflutet inom Stureplansgruppen och även skrivit kokböcker tillsammans med andra kockar.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.