Massor av recept på Zucchini

I våras skaffade jag några pallkragar, lite jord, en trave krukor och diverse fröpåsar. Jag är med andra ord en riktig nybörjare när det gäller att så och odla. I påsen med zucchini frön låg det endast 5 ynka små frön. Vansinnigt snålt, tänkte jag som hade tänkt bli självförsörjande på grönsaker och zucchini i synnerhet eftersom jag hört att de är lättodlade, dessutom tycker jag de är jättegoda. De fem fröerna såddes i pyttesmå krukor som ställdes i köksfönstret, sen dröjde det inte länge innan fröerna blev till små plantor och kunde planteras ut i en pallkrage. Vilken lycka då den första lilla späda zucchinin kunde skördas och ätas med andakt. I nästa andetag hade plantorna växt sig gigantiska och om man inte skördade frukterna i tillräckligt snabbt tempo så blir de stora kolosser. Otroligt stressande, men då gäller det att vara påhittig och hitta på många olika rätter så man inte tröttnar på att äta zucchini varje dag.

Zucchini och halloumi fritters

(3-4 portioner)

Här kommer verkligen zucchinin till sin rätt tillsammans med den salta och välsmakande osten. Små minibiffar som man kan servera med lite sallad och någon röra eller på en vegetarisk buffé.

1 medelstor zucchini
1 röd lök
1 pkt halloumi
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 kruka gräslök
1 mild chili
salt och svartpeppar
olivolja att steka i

Riv zucchinin på rivjärnets grova sida. Lägg i ett durkslag och strö över en halv tesked salt. Saltet är för att frukten ska släppa vätska. Ställ åt sidan i minst tio minuter och krama sen ut så mycket vätska som möjligt. Riv halloumi grovt och hacka rödlöd, gräslök och chili fint. Blanda därefter alla ingredienser till en jämn smet. Hetta upp olivolja i en stekpanna och klicka i smeten. Du kan också välja att forma till bullar med rena händer och lägg i stekpanna. Stek på medelvärme tills de har fått fin färg på båda sidor och håller ihop. Gör dem ganska små, så är det lättare att vända dem och få dem genomstekta. Serveras heta med en enkel kall smaksatt sås på turkisk yoghurt.

Zucchinispagetti med tonfisksås

(3-4 portioner)

När man gör zucchini nudlar blir de allra bäst om man väljer små späda som inte har förvuxet sig, vilket mer erfarna odlare vet att de snabbt gör.  Man behöver en grönsakssvarv, grönsaksstrimlare eller en Spirelli för att forma till spagetti. Många köksmaskiner har även en funktion för att strimla grönsaker.

2-3 späda zucchini
1 hackad rödlök
1 hackad chili
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk creme frâiche
1 grönsaks buljongtärning (eller fisk)
1/2 hackad dill
1/2 hackad gräslök
1 tsk honung
2 tsk Worcestersås
salt och vitpeppar
1 tsk olivolja
10 cocktailtomater

Hetta upp olja och stek rödlöken på låg värme i en kastrull eller panna tills den mjuknat något, låt sedan den hackade chilin gå med i pannan. Addera tonfisk, crème frâiche, och buljongtärning under omrörning. Smaksätt med dill, gräslök, honung, worcestersås, salt och vitpeppar. Såsen behöver bara precis koka upp så är den klar. Servera med svarvad zucchini spagetti, garnera med halverade cocktailtomater, gärna i olika färger.

Från vänster: Confit Byaldi, Gazpacho, fyllda zucchini, Ratatouille

Här kommer förslag på rätter där zucchini spelar huvudrollen:

Grillad zucchini och halloumi på spett.

Zucchini är jättegott att lägga på grillen, vare sig du trär hyvlade skivor på längden på spetten,  skär dem i små stubbar eller grillar dem halverade.

Svamp och grönsakspytt, jag väljer ofta trattkantarell eller svart trumpetsvamp och blandar med zucchini, lök, aubergine och tomat. Smulad fetaost blir pricken över i.

Zucchini soppa, en mild och god soppa som blir extra lyxig om man toppar med laxforell- eller löjrom.

Gazpacho, det här är en av mina favoriträtter. Jag har alltid mycket zucchini i min gazpacho, som är underbar både kall och ljummen.

Ratatouille, en grönsaksröra som passar till väldigt mycket. Jag har vitlök, zucchini, aubergine, lök och tomat och örter i min bas men det blir lite olika varenda gång.

Fyllda zucchini, gröp ut och fyll med vegetarisk färs, ris, svamp eller kanske ovannämnda ratatouille. Denna mysiga retrorätt bakas i ugn.

Frittata eller spansk omelett, zucchini, kokt potatis och tomat har jag gärna i min spanska matiga omelett.

Confit byaldi, en effektfull och snygg gratäng som smakar medelhavet när det är som bäst. Här varvar jag aubergine, zucchini och tomat i en rund ugnsform. Ett läckert tillbehör eller kanske som en egen rätt med lite grönsallad till.

Paj, ett pajskal kan man fylla med mycket och zucchini får gärna vara en av ingredienserna.

Pizza, tunt hyvlad zucchini är både snyggt och gott på en pizza bianco, det vill säga en pizza utan tomatsås.

Zucchini blommor

De vackra gula zucchini blommorna pryder inte bara grönsakslandet, man kan laga en riktig wow-rätt av dem. Fyll zucchini blomman med smaksatt ricotta eller färskost och fritera eller stek. Så häftigt och gott! Plocka gärna blommorna på morgonen, då är blommorna lite utslagna. Eller blås försiktigt i blomman så är det lätt att lägga in fyllningen. Plocka endast hanblommorna, för det är på honblomman det bildas nya zucchinis. Man känner igen hanblommorna på att de sitter på en smalare stam. Plocka bort ståndare och pistill innan du fyller och friterar.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.