En blandning av ratatuille och medelhavsgratäng

Alla har väl hört talas om att vi ska äta mindre av tex kött, och använda köttet eller fisken mer som en krydda. Det är alltså bättre att ta en finare men mindre bit kött/fisk/fågel. Men då måste tillbehöret vara något alldeles extra. Ett tillbehör som är så gott att du kan äta det som är. Det här receptet lagar man till dagen innan för att sedan gratinera innan servering.

Lite som en blandning mellan grönsaksgratäng och ratatuille – Confit byaldi med ett finare ord. Finns i många skepnader, här är min variant.

Så här gör man:

Dagen innan; sätt ugnen på 160 grader. Skiva zucchini, aubergine och tomater i 2-3 mm tjocka skivor. Ställ skivorna i en smord ugnsfast form enligt bild. Krydda med salt och provensalska kryddor. Blanda en krossad vitlöksklyfta med ett par msk olivolja och pensla över gratängen. Täck gratängen med bakplåtspapper och ställ in i nedre delen av ugnen. Efter 2 timmar stäng av värmen och avlägsna bakplåtspappret, låt gratängen stå kvar i ugnen tills den svalnat.

Innan servering: sätt ugnen på 200 grader. Blanda 2 msk panko, 2 msk hackad persilja och 1 dl riven ost och strö över gratängen. Ställ in i övre delen av ugnen ca 20 minuter tills gratängen fått en gyllene yta. Passar som tillbehör till fisk, kyckling, nötkött, lufttorkad skinka eller på en buffé.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.