Här kommer recept på lobsteroll där jag har bytt ut det söta korvbrödet mot smörstekt surdegsbaguette. Jag åt min första lobsterroll i New York för många år sedan, och det blev kärlek vid första tuggan. I USA serveras rullarna ofta som streetfood eller från foodtrucks, medan här hemma i Sverige ser man oftast hummer i eleganta rätter på nyår eller när man ska fira något. Jag gillar kontrasten med exklusiv råvara och rustik servering. Så jag har gjort en jättegod variant på lobsterroll. Men eftersom jag tycker korvbröd är för sött så har jag använt mig av surdegsbaguette istället. Jag tycker lobsterroll passar som förrätt, som en av flera mellanrätter eller som en lyxig supé.
Så här gör man:
1. Använd en färsk eller en tinad fryst hummer för 4 rullar, det blir lagom som förrätt till 2 hungriga personer. Ta ur och skär hummerköttet i bitar. Blanda hummerköttet med 1 msk majonäs av bra kvalité och 1 msk creme fraiche, 5 droppar srirachasås, lite saft från citron, 1 finhackad salladslök, salt och peppar.
2. Dela fyra bitar baguette på mitten, men skär inte igenom helt (som ett korvbröd). Vinkla ut bröden och stek snittytan i rikligt med smör, jättegott att låta en finhackad vitlöksklyfta smälta ned i smöret.
3. Lägg ett salladsblad, gärna gem- eller hjärtsallad i de smörstekta baguetterna och fyll på med hummerröran och toppa med en rejäl klick forellrom. Salladsbladet är gott till och gör att brödet inte blir saggigt av hummerrröran.
4. Servera med god Champagne, Veuve Clicquot brut passar ypperligt till.