Här kommer en vinvänlig midsommarmeny! Snapps och öl kan man dricka till lunchen tillsammans med sillar, gubbröra och strömming. Och den här maten är lika god vilken sommardag som helst som man vill sätt lite guldkant på. Vi startar middagen med tre små rätter, men självklart kan du välja att bara göra en eller två av rätterna. En förrättstallrik med minipaj, gurkrulle och skagenröra i salladsblad är både vackert och effektfullt. Till varmrätt blir det rostad potatissallad på svenska små färskpotatisar och grön sparris. Tryffelolja, citron och dragon ger den här rätten sin karaktär och en touch av Italien. Pricken över det berömda i:et får bli en smarrig dessertpizza med jordgubbar – svenskt och italienskt i en ljuvlig harmoni. På midsommar dukar jag gärna med blåvitt porslin, loppisfynd och mycket blommor. Tygservetter med ett enkelt snöre och en prästkrage skapar härlig sommarfeeling.
Minipajer
Här tar vi en smart genväg för att få riktigt pyttesmå minipajer genom att använda färdiga krustader.
Ett paket filodegskrustader (Lazaridis) 1,5 msk crème frâiche 1,5 dl riven västerbottenost Salt, vitpeppar 1 dillkvist 50 g löjrom
- Värm ugnen till 200°. Placera ut de små krustaderna på en plåt.
- Blanda créme frâiche och västerbottenost, salta och peppra försiktigt, det behövs inte mycket. Klicka ned smeten i krustaderna och sätt in plåten i ugnen tills osten är lite svagt gyllenbrun, ca 10 minuter. Passa hela tiden eftersom det kan gå snabbare beroende på ugn och att krustaderna är så små.
- Garnera varje paj med en klick löjrom och en liten vippa dill.
Laxrulle
Lax inlindad i avlånga gurkskivor, toppade med riven färsk pepparrot.
1 gurka 1 paket skivad rökt lax (150 g) 1,5 msk riven färsk pepparrot 2 msk färskost Salt och vitpeppar
1. Hacka laxen i små bitar.
2. Skala och skär gurkan i tunna skivor på längden med en mandolin, eller en osthyvel.
3. Linda in en klick hackad lax i gurkan.
4. Rör färskosten, smaka av med salt och peppar och bred en klick färskost, ca 1 tsk på varje rulle. Toppa med riven pepparrot.
Skagenröra i salladsblad
En fräschare variant av toast skagen.
2 salladshuvuden, hjärt- eller gemsallad 1/2 kg räkor med skal 1 dl majonäs av bra kvalité 1 dl crème fraîche 1/2-1 citron 3 msk hackad färsk dill Salt och vitpeppar
- Skala och grovhacka räkorna.
- Banda räkhacket med majonäs och crème frâiche. Smaksätt med dill, pressad citron, salt och vitpeppar.
- Skölj och lägg salladsbladen på ett fat, klicka därefter i skagenröra i bladen.
Rostad färskpotatissallad med grön sparris och tryffel
Den här salladen blir godast om potatisen får blir riktig knaprig.
1 kg färskpotatis (gärna riktigt små) 2 knippen grön sparris 1-2 krukor färsk dragon 1 tsk flytande honung 2-3 tsk vit tryffelolja 1/2 tsk dijonsenap 1 liten ekologisk citron 4 + 2 msk god olivolja Flingsalt, svartpeppar 1 påse (250 g) ruccola eller babyspenat
- Värm ugnen till 275°. Skrubba potatisen och halvera dem, lägg potatisen i en långpanna med bakplåtspapper och ringla över rikligt med olivolja. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Sätt in i övre delan av ugnen tills potatisen har fått ordentligt med färg, det tar ca 20-25 minuter. Man kan få röra runt några gånger för att potatisen inte ska fastna i bakplåtspappret.
- Under tiden blanda en dressing på olivolja (2 msk), citronzest, citronsaft, honung, tryffelolja och dijonsenap. Hacka och tillsätt det mesta av dragonen (spara lite fina blad), smaka av med salt och peppar.
- Bryt av och ta bort den träiga delen längst ner på varje sparris och skär sparrisen i mindre bitar. Ta ut potatisen ur ugnen och blanda ned sparrisen. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter.
- Lägg ruccola (eller spenat) och därefter potatisen med sparris på ett stort fat, blanda runt försiktigt så att allt blandas. Ringla över dressingen och dekorera med några dragonblad. Servera med grillat kött.
Grillad flankstek
Glöm glazer och marinader, ett bra kött och enbart salt och svartpeppar blir perfekt.
1 kg flankstek Salt och nymald svartpeppar
- Gnugga in köttet ordentligt med mycket salt som verkligen lyfter köttsmaken och nymald svartpeppar.
- Grilla hela biten så att den får fin färg direkt på grillgallret för att sen få gå färdigt indirekt med lock till en temperatur på ca 56°. Låt köttet vila så det kommer upp ett par grader till innan du skär upp det. Har du för bråttom rinner dessutom köttsaften ut och ger ett betydligt tråkigare och mindre saftigt kött.
Dessertpizza med jordgubbar och rabarber
En härlig avslutning som är både söt, salt och syrlig. Om du inte hittar vit choklad med flingsalt så kan du addera en nypa salt.
1 förpackning färdig pizzadeg, gärna surdeg 250 g mascarpone. 100 g vit choklad med flingsalt (Blond havssalt Ica Selection) 1 ask färska jordgubbar 1 liten stjälk rabarber (kan uteslutas)
- Sätt ugnen på 225° Baka ut degen till en rund pizza, grädda i mitten av ugnen tills pizzan nästan är färdig, ca 8-10 minuter.
- Under tiden hacka chokladen. Ta ut pizzan, och bred mascarpone och den hackade chokladen.
- Baka pizzan ytterligare några minuter tills chokladen har smält.
- Låt pizzan svalna någon minut för att sen lägga på halverade jordgubbar och ev ett par tunna skivor rabarber och några vackra ätbara blommor.
Foto: Mats Larsson