Förrättsbuffé till nyår!

För mig är nästan alltid förrätten det viktigaste på menyn, inte minst när det kommer till festliga tillfällen som nyårsafton. Här kommer recept och tips på 9 goda förrätter. Varför inte bjuda på en hel förrätts buffé?

Vi börjar med det enklaste och lyxigaste – Kungskrabba!

Kungskrabba är det godaste skaldjuret som finns enligt mig. Tyvärr är den vansinnigt dyr men är så ljuvligt god att den duger perfekt som den är. Man äter vanligtvis bara benen på kungskrabban men det är gott om krabbkött i benen. Knäck benen lite försiktigt och servera med bara några droppar citron eller lite chilimajonäs och lime. Enklare och godare kan det nog inte bli.

Friterat rispapper med laxröra (12 st)

Skär 180 g Salmalax (eller annan likvärdig lax) i små bitar. Skala och ta bort kärnorna på 1/4 gurka som sen hackas i små bitar. Avlägsna skal och kärna från 1 avokado och skär även den i små bitar som blandas med laxen och gurkan.

Dressing: Blanda 1/2 dl japansk soya, 1/2 tsk wasabi, 1/2 tsk riven färsk ingefära, saften från l/2 lime, 1/2 hackad chili. Häll lite av dressingen på laxröran och ställ resten åt sidan. Använd små runda rispapper eller klipp 3 st vanliga rispapper i 4 delar så du har 12 st kvarter.

Hetta upp olja i kastrull med höga kanter. När olja är 170-180° (använd termometer) är det dags att fritera. Lägg i ett fjärdedels rispapper i oljan med hjälp av en pincett. Pappret skrynklar ihop sig av den heta oljan, det tar ca 5 sekunder. Ta upp rispappret med en hålslev och låt det rinna av på hushållspapper. Fritera alla 12 bitarna, ett i taget. Laxröran, dressingen och friteringen kan man göra innan gästerna kommer, men vänta med att lägga laxröran på rispappret till precis innan servering. Droppa på lite extra dressing på varje munsbit.

Krustader med ostkräm på brynt smör (15 st)

Bryn 25 g smör på medelvärme tills smöret slutat skumma och fått en lite gyllene ton och en ljuvlig doft av smörkola. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna något. Blanda ned 1,5 dl crème fraiche och 1,5-2 dl riven smakrik ost t ex Prästost, Västerbottenost, Havsgus eller Gruyére J. Smaka av med lite salt och svartpeppar och tillsätt saften från ca en klyfta  citron. Klicka i ostkrämen i krustaderna. Jag använder krispiga, färdiggräddade filokrustader av märket Lazaridis. De är jättegoda och håller sig frasiga och fina länge efter att man fyllt krustaderna med ostkrämen. Dekorera med lite löjrom eller sikrom på toppen.

Skagen – rörornas röra!

Skala och grovhacka ett 1/2 kg räkor, blanda med 1 dl majonäs 1 dl crème fraiche. Smaksätt med 3 msk hackad färsk dill och citronsaft från 1/2 citron. Salta och peppra, här blir det bäst med vitpeppar. Servera på toast, på knäckebröd eller lägg en klick Skagen i ett salladsblad. Toppa gärna med löjrom eller forellrom.

Ostbollar med chipssmulor

På två minuter och med bara två ingredienser! Krossa några nävar chips med en mixerstav eller i en mortel. Forma färskost (naturella eller smaksatt) till bollar och rulla i chipsmjölet. Låt vila en liten stund i kylskåpet. Det blir festligast och godast om man använder chips av  extra bra kvalitet t ex  av märket Sal de Ibiza eller Gårdschips.

Laxsushi utan ris

Salmalax skuren i bitar som rullas in i gurkskivor, tunt skurna på längden med mandolin. Toppa med majonnäs smaksatt med soya och forellrom. Servera som sushi med soya med wasabi.

Munsbitar av Löjromspizza (1 pizza)

Här kan man använda färdig pizzadeg. Baka ut till en rund portionspizza. Blanda 1 dl crème fraîche och 1 dl riven pizzaost eller riven mozzarella, salta och peppra. Bred röran över pizzan, hyvla eller riv över rikligt med parmesan och grädda pizzan i 220 grader ca 20 minuter.  När pizzan är klar klicka ut créme frâiche och rejäla klickar löjrom. Garnera med riktigt finhackad gräslök och rödlök, citronskivor, dillkvistar och ev lite citronzest. Skär upp i små munsbitar eller pizzaslices.

Lobsterroll i smörstekt baguette (8 st)

(Du kan också använda 8 korvbröd av briochebröd.) Använd två färska eller tinade frysta humrar för 8 rullar. Ta ur och skär hummerköttet i bitar. Blanda hummerköttet med 2-3 msk majonäs av bra kvalité (tex Hellmans) och 2 msk creme fraiche, 1 tsk srirachasås, saft från en halv citron, 1 finhackad salladslök, salt och peppar.

Ta 2 baguetter och dela dem i 8 bitar, skär ett snitt men inte helt igenom (som ett  korvbröd). Vinkla ut bröden och stek snittytan i rikligt med smör, jättegott att låta en finhackad vitlöksklyfta smälta ned i smöret. Lägg ett salladsblad, gärna gem- eller hjärtsallad i de smörstekta baguetterna och fyll på med hummerröran och toppa med en rejäl klick rom t ex laxforell- eller löjrom. Salladsbladet är gott och saftigt till men gör också att brödet inte blir saggigt av hummerröran.

Räkceviche i gurkbåtar (12 st)

Blanda till en marinad på limesaft från 1 lime, en hackad salladslök, 1 finhackad röd chili och 1/2 kruka hackad koriander. Häll marinaden över 200 g skalade räkor (ca 1/2 kg oskalade). Låt stå i kylskåpet ca 15 minuter. Under tiden; skala 1 st avokado och skär i bitar. Dela 6 minigurkor på längden och gröp med hjälp av en tesked bort kärnorna i gurkhalvorna så det blir en ordentlig fördjupning i gurkbåtarna. Ta ut räkcevichen från kylen, blanda med avokadobitar och fyll gurkbåtarna med cevichen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.