Den bästa pizzafesten!

En pizzafest är alltid en jättebra idé! Det viktigaste är en bra pizzadeg. Min bästa pizzadeg tar tid att jäsa och räcker till 6 portionspizzor. Den innehåller bara mjöl, vatten och salt och jäst. Rena budgetmaten med andra ord! Som värd till pizzafesten förbereder du pizzadegen någon dag i förväg och gör en enkel tomatsås. Sen ber du gästerna ta med sig vad de vill toppa sin pizza med och lite gott vin. När gästerna kommer bakar ni ut pizzorna tillsammans och lägger på topping  –bästa sättet att umgås. Längst ned kommer ett vintips som jag lovar blir pricken över i:et, en riktig snackis och dessutom passar perfekt till pizza. Att bjuda på hemlagat imponerar alltid och är väldigt svårslaget när det kommer till vad gästerna uppskattar allra mest.

Så här gör du degen:

  • Smula ner en pytteliten bit (ca 1 kryddmått) färsk jäst i en bunke, tillsätt 1 msk salt och 5 dl kallt vatten och rör ned 12 dl Vetemjöl Special, lite i taget och arbeta degen ca 15-20 minuter för hand eller 5 min om du använder matberedare. När degen är smidig och jämn får den vila övertäckt 1 timme i rumstemperatur.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen 20 minuter för hand eller 8 minuter med maskin.
  • Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm, låt jäsa över natten (eller ca 9 timmar) i rumstemperatur.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 6 bitar. Lägg varje bit i en oljad plastburk med lock eller lägg alla 6 i en stor oljad burk. Nu får degen vila i sina bunkar ett dygn i kylskåp.
  • Degen ska sen vara rumstempererad när du bakar ut pizzorna.

Tomatsås:

Så praktiskt att göra tomatsåsen i förväg, och den blir bäst att lägga på när den är kall. Tomatsås håller 1 vecka i kylskåp.

  • Skala och hacka 2 små gula lökar och finhacka 3 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i lite olivolja tills de är mjuka. Tillsätt torkad oregano och basilika. Låt 2 msk tomatpuré fräsa med under omrörning i någon minut. Häll över 2 burkar krossad tomat t ex Solania, San Marzano eller Mutti. Tillsätt 1/2 tsk salt, 1 tsk socker, och ett par drag med svartpepparkvarnen. Låt koka ihop utan lock i 15-20 minuter. Mixa sen med en stavmixer till en slät sås. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.

Nu till det roligaste!

  • Tryck ut pizzorna med händerna på ett bakplåtspapper, det blir mycket bättre än att kavla. Lämna en kant som kan resa sig i ugnen.
  • Troligen vill säkert någon göra Bianco, pizza utan tomatsås, därför kan det vara bra att se till att ha även crème fraiche och riven ost hemma. Jag älskar Bianco och det funkar bra att blanda crème fraiche med riven parmesanost och bred på pizzan.

Det finns flera sätt att göra Pizza Bianco, tex med färskost, crème fraiche och riven ost.

Här är lite bilder på smarriga pizzor som jag ätit:

Ovan till vänster en pizza med mortadella, burrata och pistagenötter. Lyxigt med topping i form av tryffel. Margeritha är alltid gott som minipizza eller vanlig storlek.

PS: toppingar som ruccola, parmaskinka, avokado, löjrom, smetana, färska örter och tryffel blir bäst att lägga på när pizzan kommer ut från ugnen.

Ovan några av mina favoriter som jag lagar ofta: Bianco med marinerad kronärtskocka och rödlök, Bianco med avokado, citronzest och pinjenötter, och löjromspizza såklart.

 

Och nu till ett riktigt nostalgi vintips!

Villa Puccini Chianti DOCG kommer nu i samma ikoniska flaska i bast som på 1970-talet. Ett vin som verkligen väcker minnen från pizzerior och hemmafester. Villa Puccini Chianti DOCG är ett klassiskt och traditionellt Chianti vin som består av 100% sangiovese, Toscanas signaturdruva. Vinet kostar 119 kr (70095) i beställningssortimentet. När flaskan är urdrucken så använder man den som ljusstake. Precis som i den berömda scenen i Lady & Lufsen där hundarna delar en tallrik spagetti i skenet av ett stearinljus i just en bastflaska.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.