Påskspecial! Inbakad sparris, pocherat ägg och lamm med krispigt pistagetäcke

Lyxiga och lite speciella tillbehör på påskbordet är inbakad grön sparris och pocherat ägg. Påskens varmrätt är lammracks med ett krispigt täcke av pistagenötter.

Påskens godaste och coolaste tillbehör är grön sparris inbakat i krispigt bröd. De inbakade sparrisarna imponerar garanterat på gästerna och är supergoda i vårens alla sallader.

Så här gör man inbakad sparris:

Råstek sparris inlindat i bröd som smörsteks med flingsalt. Gott som tillbehör eller i en sallad.

Du behöver ett knippe grön sparris, skivat formbröd, smör, olivolja och flingsalt!

Bryt av den träiga biten längst ned på sparrisen. Stek sparrisarna i olivolja i en het panna några minuter, krydda med flingsalt. Sparrisen ska ha kvar sin spänst.

Under tiden skär bort kanterna på vanligt vitt formbröd. Lägg den kantfria brödskivan mellan 2 ark plastfolie eller bakplåtspapper och kavla brödet med en brödkavel så det blir alldeles platt. Linda in den stekta sparrisen i brödskivan. Hetta upp stekpannan med en rejäl klick smör och stek sparrisen så att brödet blir gyllene och krispigt!

Passar förutom i sallader även som lyxigt tillbehör till kött, fisk eller fågel.

Addera gärna pocherat ägg till vårens och påskens sallader, eller toppa en avokado toast med pocherat ägg. Att pochera ägg är mycket enklar än vad man tror.

Så här pocherar man ägg:

Koka upp 2 l vatten, 1 msk ättiksprit(12%) och 1 tsk salt. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck äggen i varsin liten skål, går gulan sönder så får man ta ett nytt ägg (det trasiga kan man spara till  tex äggröra, bakning. Skapa en virvel i det sjudande vattnet med en sked. och häll varsamt ner 1 ägg i taget. Pochera, ca 3-4 min. Lyft upp med en hålslev.

Lammracks med krispigt täcke av pistagenötter

(4 portioner)

Du behöver:

800 g lammracks
1/2 ekologisk citron, rivet skal och saft
1 hackad vitlöksklyfta
100 g hackade pistagenötter (utan skal)
1-2 msk färsk och hackad rosmarin
1/2 dl dagsgammalt och smulat surdegsbröd
1/2 dl riven parmesan

salt och svartpeppar
1 msk smör
1,5  msk olivolja
2 msk dijonsenap

Låt racksen ligga fram i rumstemperatur ca 1 timme innan du ska laga dem. Sätt ugnen på 150°. Så här gör du smeten till täcket:

Lägg citronskal, citronsaft, vitlök, rosmarin, nötter, brödsmulor och parmesan i en mixer och mixa till en röra, den behöver inte vara helt slät. Smaka av med salt och svartpeppar.

Nu till köttet:

Krydda köttet runt om med salt och svartpeppar. Smält smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runt om så att det får fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form, eller låt det ligga kvar i stekpannan om pannan går att ha i ugnen. Pensla köttet runt om med dijonsenap. Sen klappar du in köttet med nötblandningen, klappa och tryck till ordentligt. Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är ca 60° (använd termometer) det tar ca 35-40 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min, köttet ska upp några grader till för att vara perfekt rosa. Skär upp lammet i skivor och lägg dem på fat. Servera förslagsvis med råstekt potatis, rot- och potatisklyftor eller potatisgratäng och gärna ugnsrostade tomater som kan gå med samtidigt som du tillagar lammet i ugnen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.