Har du svårt att bestämma dig för vad du ska äta den 14 februari på Alla hjärtans dag så kommer här lite tips. Det är ju alltid kul att fira lite vare sig du gör det med en vän, en kär familjemedlem, en partner, en dejt eller varför inte bara skämma bort dig själv.
Hjärtformad pizza med guldkant
Löjromspizza är aldrig fel att bjuda någon du tycker om på Alla hjärtans dag. Formad till ett hjärta blir den bara ännu bättre. Det går bra att använda färdig pizzadeg av surdeg, eller gör egen pizzadeg om du orkar.
Så här gör du hjärtpizzan med löjrom:
Baka ut en pizzadeg till ett hjärta. Blanda 1 dl crème fraîche med 1 dl riven parmesanost och bred ut röran över pizzan. Riv sedan ytterligare rikligt med parmesan över röran och grädda hjärtpizzan i 220 grader ca 15-20 minuter, tills kanterna har fått fin färg och osten har smält. Dekorera den färdiga pizzan med ett tunt lager löjrom, klickar av créme frâiche, dillvippor och små citronskivor.
Fint kött dagen till ära!
Ett bra tillfälle att bjuda på kött av riktigt bra kvalitet. Lyxmackan Toast Pelle Janzon görs på utbankad oxfilé, löjrom, äggula mm och är fantastiskt gott.
Så här gör man toasternas toast Pelle Janzon:
Finhacka 1/2 rödlök och en liten knippe gräslök. Stansa ut 2 rundlar från skivor av formbröd och stek dem frasiga i smör. Skär tunna skivor av oxfilé (Det går åt ca 80-100g oxfilé per person), lägg skivorna mellan plastfolie och banka dem försiktigt med t ex en kastrull så de blir ca 1-2 mm tunna. Lägg en smörstekt toast på varje tallrik och täck med oxfilé. Krydda med lite flingsalt och nymald svartpeppar. Toppa varje tallrik med en rejäl klick löjrom. Gör en grop i högen med löjrom och placera en rå äggula i gropen. Strö över den finhackade löken och gräslöken. Riv lite färsk pepparrot över om så önskas.
Romantiskt italienskt x 2
Italienskt passar såklart när man vill bjuda på något romantiskt. Chicken Milanese är en klassisk italiensk rätt som består av tunna filéer av kyckling som paneras och steks frasiga. Kan serveras med endast en enkel sallad till, som man brukar få den Italien. Men det går förstås att servera kycklingen med pasta och tomatsås. Eller varför inte potatis eller ris?
Så här lagar du en ljuvlig Chicken Milanese (2 personer):
Halvera 2 kycklingfiléer, så varje filé blir två tunna filéer. Banka sedan ut de halverade kycklingfiléer, det gör man genom att lägga kycklingfiléerna på en skärbräda med plastfolie över och under kycklingen, sen bankar man med botten på en kastrull eller stekpanna.
Förbered därefter tre skålar. Lägg 1 dl mjöl i den första, 1 st uppvispade ägg, en liten skvätt mjölk, salt och svartpeppar i den andra skålen. I den tredje skålen blandar du 1 dl panko, 1,5 dl riven parmesan, lite rivet citronskal och 0,5 dl hackad färsk persilja.
Sen vänder kycklingbitarna först i skålen med mjöl, därefter i skålen med ägg och slutligen i den sista skålen med panko.
Stek kycklingen på bägge sidorna i en stekpanna med både smör och olivolja tills kycklingen har fått en krispig yta och är helt genomstekt inuti. Pressa över citron och servera!
Vitello Tonnato italiensk klassiker med kalvkött och tonfisksås
Ena annan underbart god italiensk rätt är Vitello Tonnato. Jag vet, det låter som en märklig kombination med kalvkött och tonfisk, men jag lovar att det är jättegott.
Köttet går att förbereda i förväg:
Sätt ugnen på 125°. Krydda en hel bit kalv, ca 500 g, av innanlår eller kalvytterfilé runtom med salt och svartpeppar. Det kan vara bra att binda ihop köttet med ett steksnöre, så att köttbiten håller ihop. Bryn steken runtom i hälften smör och hälften olja tills den fått ordentligt med färg. Lägg steken med stekskyn i en ugnssäker form. Häll på 1 1/2 dl vitt vin i botten av formen. Tillaga mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55°. Låt köttet vila. Spara skyn till såsen!
Även tonfisksåsen går att förbereda
Låt 1 burk tonfisk i olja rinna av. Skölj 1 citron noga i vatten och riv skalet och pressa ut 1-1,5 msk saft från citronen. Tillsätt 3 msk kapris, 8 sardeller, en liten knippa slätbladiga persilja och 1 äggulor. Mixa alla ingredienserna till såsen med en stavmixer. Tillsätt sedan långsamt 1 dl olivolja som får mixas med. Späd sedan med lite av den goda skyn från köttet och mixa tills såsen får en slät fin konsistens.
Servering:
Skiva det rumstempererade köttet tunt och lägg på ett stort fat. Bred ut hälften av tonfisksåsen på köttet, resten av såsen serveras i en skål bredvid. Garnera med stora kapris, ruccola och citronskivor.
Pasta Vongole – välj klassisk eller med brödcrunch!
Fortsätter på det italienska temat, nu blir det min och mångas favoritpasta – Pasta Vongole. Välj om du vill göra en klassisk Vongole eller den med ett supergott brödcrunch.
Förbered musslorna:
För att bli av med sanden som finns i musslorna så behöver de blötläggas i saltat isvatten i en timme före tillagning. Mät upp 1,5 msk salt till 1 liter vatten med isbitar och lägg ner musslorna så de täcks av vattnet. När det är dags att börja laga mat tas musslorna upp ur vattnet och sköljs i kallt vatten. Släng de musslor som är öppna – om de inte stängs när du knackar på dem. Ett nät ( 1 kg) räcker till 4 personer, eller 2 hungriga som vill fira med extra mycket musslor.
Börja med brödblandningen (om du önskar brödcrunch):
Mixa 3 vitlöksklyftor i en matberedare eller använd en stavmixer. Tillsätt 4 skivor dagsgammalt surdegsbröd, skuret i bitar och mixa även det.
Värm 2 msk olja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt brödblandningen och rör tills smulorna är gyllene och knapriga, det tar ca 5–7 minuter. Lägg smulorna i en skål och tillsätt 2 tsk rivet citronskal, krydda med salt och blanda. Ställ åt sidan.
Nu till musslorna:
Skala och finhacka 3 vitlöksklyftor och 2 schalottenlökar. Kärna ur och finhacka en röd chili. Skär 200 g cocktailtomater tomater i kvartar (tomater kan uteslutas). Fräs löken, vitlöken och chilin i en stor stekpanna med olivolja. Tillsätt 2 dl vitt vin, låt sjuda i 2–3 min. Blanda ned tomater, 2 msk skaldjursfond, och 1 msk rivet citronskal. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda i ytterligare 5–10 min. Lägg ned musslorna i stekpannan och sätt på ett lock och låt koka några minuter tills musslorna har öppnat sig. Kassera de musslor som fortfarande är helt stängda.
Under tiden:
Koka pastan 1 minut kortare tid än vad som står på förpackningen. Till den här rätten passar vanlig spagetti bäst tycker jag.
Klassisk Vongole:
Vänd ner pastan i musslorna och lägg sedan upp på ett serveringsfat och toppa med hackad bladpersilja.
Vongole med brödcrunch:
Ta upp musslorna med en hålslev och ställ dem åt sidan, täck med folie. Strö över ca en tredjedel av brödsmulorna (till en början) över pastan och blanda ihop (du kan lägga till mer smulor beroende på hur mycket vätska som finns. Smulorna ska absorberas av såsen till viss del men inte göra såsen torr. Smaka av med salt och olivolja. Dela pastan i 2 djupa skålar och toppa med musslorna, citronklyftor och mer brödcrunch. Servera genast
Annars kan man pimpa de flesta rätter med hjärtan!
Pepparkaksformar kan man ha till mycket t ex stansa ut hjärtformade brödskivor, så gott och fint till mycket. De flesta rätter kan piffas upp med grönsaker i form av hjärtan, här är det gurkor och cocktailtomater som lätt förvandlas till dekorativa hjärtan.