Frasig minisemla med skagenröra

Får det lov att vara en liten frasig smördegssemla med skagenröra? Ett salt alternativ till den vanliga semlan.Här kommer en frasig minisemla gjord på smördeg, fylld med en läcker skagenröra. Jag är varken förtjust i mandelmassa, grädde eller en slät bulle så jag bestämde för att göra en semla som är helt i min smak. Den här lilla bakelsen tar en halvtimme att slänga ihop och man kan förstås äta den när som helst, som förrätt eller som drinktilltugg. Jag använde färdig smördeg, en av de bästa genvägar jag vet, men gjorde egen skagenröra.

Ta fram smördegen en stund innan du ska använda den så att den inte är helt kylskåpskall. Sätt ugnen på 200°

Enkel skagenröra!

Jag använde skalade räkor i lake på burk  (570 g, varav räkor 280 g) den här gången, men det går även bra med frysta som har fått tina men allra godast blir det om du skalar räkorna själv. Om du använder räkor i lake eller frysta är det viktigt att all vätska från rakorna har silats bort. Krama gärna ur vätskan ordentligt en sista gång innan du grovhackar räkorna. Det är inte roligt med för lös skagenröra.

Blanda 1 dl creme fraiche och 3 msk majonäs, ca 300 g hackade räkor, en knippe hackad färsk dill, några droppar citronsaft. Smaka av med salt, peppar och en knivsudd cayennepeppar. Ställ åt sidan.

Smördegs semlorna:

Rulla ut smördegen och tryck med en stans ut 8 mindre rundlar och 8 större rundlar, mina var 5 respektive 8 cm i diameter. Det går bra att använda t ex ett glas om man inte har någon stans. Placera de små rundelarna ovanpå de stora på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla med ett uppvispat ägg och sätt in i ugnen ca 15 minuter eller tills semlorna har fått fin färg och blivit fluffiga. Låt dem svalna.

Nu är det bara att försiktigt lyfta av hatten. Tryck lite på den stor delen så att det blir en grop att lägga röran i. Fyll nu med skagenröra och placera hatten ovanpå. Färdigt, njut med ett glas bubbel.

Synd att slänga ju:

Släng inte smördegen som blir kvar mellan alla rundlar. Snurra eller forma den till knyten eller snurrade korvar. Pensla med vispat ägg och strö över lite sesamfrön innan de åker in i ugnen ca 10 minuter tills de fått lite färg. De kanske inte blir så snygga, men de är goda att snacksa på.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.