Saftigt och supergott filmjölksbröd – behöver inte jäsa!

Det här brödet har jag lagat så många gånger i vinter att jag nästan kan baka det i sömnen, utan att titta på receptet. Det är så enkelt och det behöver inte jäsa! Jag blev bjuden på brödet av en vän i höstas, och var förstås tvungen att tigga till mig receptet. Jag har ändrat lite i receptet, egentligen mest för att anpassa till de mjöler jag hade hemma. Ingredienserna har jag alltid hemma, det är endast filmjölken som jag behöver inhandla. När det kommer till vilka mjöler man använder så är det flexibelt, man tager vad man haver.

Det bästa är förstås att det är så himla beroendeframkallande gott och att det håller sig saftigt och känns nybakat i en vecka.

Så här löjligt enkelt är det:

Sätt ugnen på 200°

Blanda alla torra ingredienser i en skål

3 dl vetemjöl

2 dl  fint rågmjöl (går att ersätta med grahamsmjöl eller 1 dl rågmjöl och 1 dl grahamsmjöl)

2 dl havregryn (ibland använder jag fiber havregryn eller havre och quinoa)

1 dl linfrön

2 tsk bikarbonat

2 tsk salt

Tillsätt 4,5 dl filmjölk och 1 dl mörk sirap (men det funkar även med ljus sirap) och blanda samman allt. Häll upp smeten i en brödform gärna med nonstick så slipper du smörja och bröa formen.

Grädda i ca 45 minuter.

Nu har du ett mättande, nyttigt och saftigt bröd att njuta av till frukost, mellanmål eller till en god soppa. Jag tycker brödet gör sig allra bäst i tunna skivor.

Vill du kan du blanda in lite torkad frukt eller nötter i smeten, Eftersom det går bra att experimentera med olika mjölsorter (bara du håller dig till samma mängd), färg på sirap, eller om du vill tillsätta t ex torkad frukt så kan du variera brödet och hitta din favorit.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.