3 x grön sparris!

Ett riktigt gott vårtecken är när sparris börjar dyka upp på hyllorna i matbutiken. Jag gillar både den vita och den gröna sparrisen. Men den gröna behöver inte skalas och går därför att tillaga snabbt och enkelt. Här kommer tre recept på grön sparris med ljuvlig vårkänsla. Ett flarn med sparris och coctailtomater som passar extra bra på en buffé, eller som förrätt. Sen har vi en vardagsrätt med gnocchi med ärtpesto där den gröna sparrisen sätter guldkant. Sist men inte minst, råstekt grön sparris inlindat i smörstekt bröd som passar som ett lyxigt tillbehör till såväl, kött, fisk eller fågel.

Frasigt flarn med sparris och tomat

I det här receptet använder jag färdig smördeg som jag helt enkelt lägger alla ingredienserna på innan den åker in i ugnen.

Sätt ugnen på 180°, ta fram smördegen ur kylen och låt den vila i rumstemperatur 10 minuter innan du rullar ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.

Vik in kanterna ca 1/2 cm, och nagga kanterna med en gaffel, pensla kanterna med vispat ägg.

Tag ett knippe grön sparris och bryt av den nedersta träiga delen på soarrisarna. Lägg sparrisen i en plastpåse med 1 msk olivolja och flingsalt. Skaka om påsen lite lätt så att oljan och saltet fördelar sig på alla sparrisarna.

Dela 200 g cocktailtomater på hälften eller i kvartar om de är lite större. Salta rikligt med flingsalt.

Riv 1,5 dl Parmigiano Reggiano. på den grova sidan av rivjärnet.

Nu är det dags att placera den gröna sparrisen på flarnet och fördela den rivna osten över sparrisen.toppa slutligen med  tomaterna, undvik att få med de såsiga tomatfröna som runnit ut på skärbrädan, för att inte flarnet ska bli degigt.

Grädda flarnet i 25 minuter tills flarnets kanter är gyllene. Sparrisen kommer ha behållit sin spänst, Parmigiano Reggiano är smält, smördegen är frasig och de små tomaterna är lätt ugnsbakade.

Stekt Gnocchi med ärtpesto och grön sparris

Till den här snabba rätten har jag använt färdig gnocchi, som brukar finnas i hyllan med färsk pasta i butiken. Men istället för att koka de små potatiskuddarna som det står på förpackningen att man ska göra så steker jag dem och serverar med en ärtpesto och grön sparris. Det här receptet räcker till 3 personer eller till 2 vrålhungriga.

Så här gör du Ärtpesto:

Tina 300 g frysta ärtor och rosta 1 dl solroskärnor i en torr stekpanna. Mixa sedan ärtor, solroskärnor, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1/2 dl hackad färsk persilja och 1 dl hackad färsk basilika, citronsaft från 1/2 citron och 1/2 dl olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bryt bort den nedersta träiga delen på en knippe grön sparris. Grilla sparrisen med olivolja och flingsalt i en het grillpanna (eller stek i en stekpanna) några minuter tills den får lite färg. Stek 1 förpackning färsk gnocchi i en medelvarm stekpanna med smör tills de är gyllene, det brukar ta ca 4-5 minuter. Lägg  ca 65 g babyspenat på ett stort fat och fördela stekt gnocchi och sparris över. Klicka på ärtpesto och hyvla över lite parmesan. Toppa med laxforellrom om du vill lyxa till det ännu mer.

Brödinbakad grön sparris

Till det här smarriga tillbehöret behövs endast 3 ingredienser, grön sparris, formbröd och flingsalt förutom olja och smör.

Bryt av den träiga biten längst ned på sparrisen och stek dem i en het panna med lite olivoljan i några minuter, krydda med flingsalt. Sparrisen ska ha kvar sin spänst. Under tiden skär bort kanterna på vanligt vitt formbröd. Lägg sen brödskivan mellan 2 ark plastfolie eller bakplåtspapper och kavla så brödet blir alldeles platt. Linda in en stekt sparris i en brödskiva. Gör likadant med alla sparrisar. Hetta upp stekpannan med en rejäl klick smör och stek sparrisen så att brödet blir gyllene och krispigt! Servera som tillbehör till fågel, fisk eller kött.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.