Riktigt enkla och smarriga helgsnacks

Krustader fyllda med brynt ostkräm, smarrig röra serverad i salladsblad och friterade halloumistavar.
Krustader fyllda med brynt ostkräm, smarrig röra serverad i salladsblad och friterade halloumistavar.

Det händer väldigt ofta att jag är jättehungrig när vi börjar fundera på vad det ska bli till middag, då brukar jag slänga ihop några snabba snacks. När man stillat värsta hungern så kan man i lugn och ro börja fundera på vad det ska lagas till middag. De här tipsen är så enkla, välj ett eller gör flera om man önskar det riktigt lyxigt.

Ostbollar rullade i chipsmjöl:

Det här snackset går lika snabbt att göra som att hälla upp en påse chips och dra ihop en dipp på påse.

Gör så här: Krossa några nävar chips med en mixerstav eller i en mortel. Forma färskost till bollar och rulla i chipsmjölet. Låt vila en liten stund i kylskåpet. Det blir festligast och godast om man använder kvalitetschips.

God röra serverad i salladsblad

Rör ihop en god röra på räkor, tonfisk eller kanske stenbitsrom. Finns även goda röror i delidisken hos bättre mataffärer. Här kommer recept på rörornas röra – Skagen:

Skala och grovhacka ett 1/2 kg räkor, blanda med 1 dl majonäs 1 dl crème fraiche. Smaksätt med 3 msk hackad färsk dill och citronsaft från 1/2 citron. Salta och peppra, här blir det bäst med vitpeppar. Servera salladsblad fyllda med en klick Skagen, eller ställ fram skålen med röra och salladsblad så får var och en göra sina egna.

Krustader fyllda med brynt ostkräm

Till 15 st små krustader

Bryn 25 g smör på medelvärme tills smöret slutat skumma och fått en lite gyllene ton och en ljuvlig doft av smörkola. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna något. Blanda ned 1,5 dl crème fraiche och 1,5-2 dl riven ost, förslagsvis Prästost, Västerbottenost eller Gruyére Smaka av med lite salt och svartpeppar och tillsätt saften från ca en klyfta citron. Klicka i ostkrämen i krustaderna. Jag använder krispiga, färdiggräddade filokrustader av märket Lazaridis. De är jättegoda och håller sig frasiga och fina länge efter att man fyllt krustaderna med ostkrämen. Dekorera med lite löjrom eller sikrom på toppen.

Friterade krispiga haloumistavar

Skär halloumi i stavar, vänd stavarna i ett uppvispat ägg, se till att äggsmeten täcker oststavarna. Vänd dem därefter i panko.

Värm en neutral olja som t ex rapsolja till 170–180°C i en stor kastrull med hög höga kanter, då oljan inte ska fylla mer än halva kastrullen. Ha alltid ett lock till hands när du friterar. En bra termometer är viktigt, i övrigt behöver du en stekpincett och en hålslev (undvik verktyg i plast eller gummi som smälter). Fritera halloumistavarna i omgångar i ca 3-5 minuter eller tills de har blivit gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Gott att dippa i gräddfil som fått smak av örter. Gör gärna någon av dessa dippsåser:

Mangodipp; Blanda 2 dl créme fraîche med 3 msk mango chutney, salt och svartpeppar.

Örtdipp; Blanda 2 dl gräddfil, 1/2 dl majonäs, 1 liten pressad vitlöksklyfta, en knippe finhackad gräslök, svartpeppar & salt. Ställ i kylen en stund innan servering.

OBS: Efter fritering låt oljan svalna, det går att spara och använda oljan igen nästa gång du friterar. Häll aldrig ut olja eller fett i avloppet.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.