Eftersom jag är lite besatt av min nya Airfryer så testade jag att ”fritera” risottobollar i den. Det blev jättebra och jag slapp momentet med fritering i olja. Ett tips är att laga en god och krämig risotto ena dagen och göra Arancini nästa.
De frasiga Arancini bollarna passar som snacks, förrätt eller som en av flera tapasrätter.
Laga t ex 8 portioner risotto, för att spara hälften till Arancini. Jag brukar göra receptet som står på paketet till Zetas Aboriris. Variera med att smaksätt riset med t ex saffran eller tryffelolja. Vill du inte äta risotto dagen innan gör 4 portioner.
Perfekt risotto ska vara mycket lösare än vad man tror, många gör misstaget att koka en alldeles för torr risotto. Det är också viktigt att röra och passa sin risotto hela tiden. Riskornen får inte bli för mjuka de ska ha en liten fast (al dente) kärna kvar.
Så här gör du Arancini:
Till ca 15 bollar Arancini:
- Ca 4 portioner risotto (ev från dagen innan)
- 125 g Minimozarella (eller vanlig mozzarella som skärs i kuber)
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl panko (blanda ev ned 2 msk parmesanost för extra smak)
- 2 ägg
Häll av mozarellan och forma bollar av risottoriset med en minimozarella i mitten på varje boll. Rulla till så jämna bollar du kan.
Lägg mjöl i en skål, uppvispat ägg i en annan skål och panko i en tredje skål.
Vänd först en boll i mjöl, därefter i ägg och sist i skålen med panko. Upprepa med alla bollar. Lägg dem på ett fat med lite mellanrum så att bollarna inte fastnar i varandra.
Lägg bollarna i Airfryerns bunke, ställ in på 195 grader och kör i 6 minuter. Vänd på bollarna och kör i 5 minuter på 200 grader. Vänd igen efter halva tiden. Ha koll så de får färg på alla sidor.
Vanligtvis serveraras Arancini med en kall tomatsås och/eller majonnäs, men man kan förstås göra en god dippsås efter egen smak.
Har du ingen Airfryer eller vill fritera i olja så går det också bra. Häll upp mjöl i en skål, uppvispat ägg i en annan skål och panko i en tredje skål. Vänd först runt en boll i mjöl, därefter i ägg och sist med panko. Gör samma sak med alla bollar. Lägg dem på ett fat med lite mellanrum så att de inte fastnar i varandra. Hetta upp oljan i en djup kastrull till 175-180 grader, (ha ett lock nära till hands för säkerhets skull). Fritera några bollar i taget i oljan tills de fått en gyllen färg. Lyft upp med bollarna med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.