Kom igång med och älska din Airfryer

Har du fått en Airfryer i julklapp, eller kanske har du en som du inte riktigt har kommit igång med? Här kommer recepten du behöver för att älska din Airfryer. Den främsta fördelen med en varmluftfritös (Airfryer är egentligen Philips namn på sin varmluftfritös) är att man inte behöver något eller väldigt lite fett. Så jag skulle säga att det är hälsoseffekten som är den allra främsta fördelen. Men det går också oftast fortare att tillaga än i  t ex varmluftsugn och det går även åt mindre energi. Det är snabbcirkulerande het luft som skapar stekytan, processen gör att det skapas en krispig och gyllene yta liknande den man får i en fritös. Här kommer några smarriga recept som går att använda även på andra råvaror.

Hasselbackspotatis

Skala ett gäng fasta potatisar och skär dem i tunna skivor fast inte helt igenom, det går lättast om du lägger potatisen i en sked eller slev, det hindrar kniven att gå för djupt. Lägg sedan de skalade och skurna potatisar i ett isbad (ca 30-60 minuter) och därefter i upphettat vatten + äpple eller vitvinsvinäger + salt (i 30-60 minuter) och därefter i isvatten igen (30 minuter). Därefter doppar du potatisarna i smält smör och kör i airfryer. (10 min i 180 grader), pensla sen på mer smält smör och strössla över panko (eller ströbröd), och kör i ytterligare 10 min, öka till 220 grader och låt gå i kanske ytter 10 min – men håll koll! Tiden skiljer sig beroende på storleken på potatisarna, när potatisarna är gyllene är de färdiga. Servera som förrätt med smetana och löjrom eller som ett magiskt tillbehör till kyckling eller kött. De blir så mycket krispigare och godare än i vanlig ugn  och inte så tunga, onyttiga och feta som friterade.

Kalljästa frallor

Om det ska vara någon vits med att baka bullar i airfryer istället för i vanlig ugn så tycker jag att man bör välja nattjästa bröd. Du slipper vänta på att vanlig ugn ska bli varm, förutom att det går åt mindre energi förstås.

Du behöver till 9 st frallor; 12 g jäst, 1,5 tsk salt, 1 msk olivolja, 3,5 dl ljummet vatten, 6-7 dl vetemjöl’. Smula jästen i en bunke, tillsätt salt lite av det ljumna vattnet, rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet olivoljan och mjölet (spar 1 dl), ta lite i taget och tills du får en smidig och jämn deg. Kanske behöver du tillsätta resten av mjölet, Jäs i kyl över natten  Baka ut degen till 9 st runda frallor, lägg bullarna i airfryern och sätt på 80 grader i ett par minuter på bakfunktionen för att få igång en andra jäsning. Låt bullarna jäsa i 20 minuter, (nu kan du sätta på kaffet och duka fram frukost.) Ändra till 200 grader i 15 minuter. Tips om frallorna känns klara men bleka vänd på dem och kör någon minut till

Dubbelpanerad halloumi

Skär halloumi i stavar, vänd stavarna i ett uppvispat ägg, se till att äggsmeten täcker oststavarna. Vänd dem därefter i panko. Lägg halloumistavarna i airfryerns bunke. Kör i 190 grader i 10 min, efter 6 min vänd eller skaka ett par gånger under återstoden av tiden så de får färg och fått en knaprig yta på alla sidorna. Dippa i valfri sås, recept längre ned i inlägget.

Pommes med chimchurri

Skala och Skär i 4 stora potatisar. Mängden ska så småningom täcka botten på korgen/bunken, inte mer. Lägg potatis stickorna  i en bunke med kallt vatten med isbitar i minst en timme.  Häll av vattnet och torka potatis med hushållspapper eller handduk. Lägg potatis i en plastpåse med 1 msk jordnötsolja och skaka. Placera potatisen i airfryern, ej på varandra. Ställ in på 185 grader och tillaga i 12 min, skaka/vänd. Ändra till 195 grader i ytterligare 15 min, skaka och vänd efter halva tiden. Vill du ha ännu knaprigare upprepa i ytterligare 5 minuter eller tills det har fått fin färg på alla sidor. Ta upp potatisen och salta och krydda ev med lite chimchurri pulver eller lite paprikapulver.

“Friterad” blomkål och andra grönsaker

Skölj och torka av ett blomkålshuvud. Ta bort alla bladen och skär bort stammen. Bryt sedan blomkålshuvudet (eller önskad mängd) i små buketter. Ta fram 2 djupa tallrikar, häll yoghurt, spiskummin, salt och peppar i den ena och panko i den andra. Doppa blomkålsbuketterna i skålen med yoghurt och därefter i skålen med panko. Lägg  sen i Airfryern och kör i 10-12 min på 200 grader.  Detta funkar även med t ex broccoli och avokado. Servera med dippsås.

3 dippsåser

Mangodipp

Blanda 2 dl créme fraîche med 3 msk mango chutney, salt och svartpeppar.

Örtdipp
Blanda 2 dl gräddfil, 1/2 dl majonäs, 1 liten pressad vitlöksklyfta, en knippe finhackad gräslök, svartpeppar & salt. Ställ i kylen en stund innan servering.

Asiatisk dipp

Rör ihop 1 dl majonnäs, 2 msk srirachasås, 1 msk sesamolja och 2 msk japansk soja.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.