Här kommer några förslag på kokböcker som verkligen ligger i tiden! Att ge bort en kokbok är alltid en bra idé som julklapp. Dessa fem böcker är valda med stor omsorg för att passa till personer som verkligen gillar att laga mat och äta både medvetet och jättegott. I de här böckerna får du lära dig att baka i säsong, ta till var från naturen, laga mustiga grytor, trolla med en riktigt billig råvara eller lär dig baka egna dumplings. Bra tips i dessa tider när matpriser och elräkningen skenar, alla böckerna är dessutom vackra och mysiga att bara bläddra i och njuta av.
Till den som älskar att bakverk och vackra bilder
Annelie Andersson har skapat en värdig uppföljare på sin debutbok ”Blomster & Bakverk”. Den nya boken ”Baka och ta tillvara” som kom ut i våras är lika vacker som den förra och tar oss även denna gång med genom årets fyra årstider. Annelie har fokus på råvaror i säsong som passar att baka ljuvligt vackra bröd och bakverk med. Vill du se mer av Annelies fina kreationer så tycker jag du ska följa hennes vackra instagramkonto @anneliesblomsterochbakverk.
Till den som gillar naturen & goda drinkar
Bella Porcile är bartendern som gör vackra drinkar med smak av både skog och äng. I ”Vilda drinkar” får du lära dig att skapa förföriskt vackra drinkar på det man kan hitta i naturen. Dessutom får du grundläggande kunskaper i växtlära och tips på vilka växter man får plocka fritt enligt allemansrätten, vilka som är ätbara och hur du kan ta tillvara på hela växten. Boken är fylld av visdom och inspiration och recepten är enkla så man behöver inte vara ett drinkproffs. På instagram hittar du henne som @mixedbybella.
Till hemmakocken och potatisälskaren i synnerhet
Vet inte om de är lågkonjunkturen eller Stefan Ekengrens senaste bok som har gjort att potatisen har fått ett sådant uppsving och att allt fler lovsjunger vår älskade knöl. ”Potatis” är en kokbok med över 200 sidor med allt om potatis; recept, historia, olika tekniker och potatissorter. Boken är otroligt välgjord med snygga bilder av duktiga fotografen Roland Persson. Här hittar du recepten till alla klassiska rätter och du får även receptet på Stefans legendariska hasselbackspotatis. Bara det receptet är värt att köpa boken för! Den kan man annars äta på Stefan Ekengrens krog Restaurang Hantverket.
Till den som gillar comfort food & koreansk mat
På Tjärhovsgatan på Södermalm i Stockholm ligger författaren och kocken Gustav Kyhlbergs restaurang som serverar genuin koreansk mat. Gustav har själv bott i Korea i två år och där åkte han runt och åt på lokala restauranger, läste bloggar och snackade med matintresserade Koreaner och fick inspiration till att öppna restaurang Madam. Nu delar han även med sig av sina kunskaper i boken ”Koreanska grytor”. Att laga grytor ligger som bekant i tiden och det koreanska köket är enligt mig ett av det absolut godaste. Boken är användarvänlig med mjuk pärm. Den snygga formen och bilderna står Jonas Cramby för. Koreanska grytor är comfort food när den är som bäst.
Till den kreativa som älskar dumplings
Jag väljer gärna dumpings när jag går ut och äter, men har känt mig lite osäker på att laga själv. Men i Karin Leis första kokbok ”Dumplings & annan dim sum” får man pedagogiskt lära sig att laga egna dumplings. Dim sum är ett samlingsnamn för kinesiska smårätter, ofta förekommande som streetfood från olika regioner. Dim sum betyder förövrigt ”att beröra hjärtat” på kinesiska. Bland rätterna i boken hittar man något för alla – från olika fyllda dumplings, fluffiga ångade baos, friterade vårrullar, eggtarts och silkiga risnudelrullar. Många av rätterna går dessutom ofta att förbereda och frysa in. Matintresset har alltid varit stort hos Karin som spenderade mycket av sin barndom på sina taiwanesiska föräldrars restauranger i Sverige. I sociala medier delar hon bland annat kinesisk och taiwanesisk husmanskost och tips. Extra plus för Lisa Benks illustrationer som enkelt visar hur man ska göra de olika knytena, det är även Lisa som står för formen. Fotona är tagna av Martina Ankarfyr och Anna Larsson.