Med den här tekniken och färdig filodeg så får du en paj där varenda tugga är krispig, krämig och jättegod! Istället för ett pajskal med en massa fyllning i mitten så har jag veckat filodeg så att allt det goda sprider ut sig mellan de frasiga vecken.
Jag har hämtat inspiration från ett traditionellt bakverk, zelnik, som äts på Balkanhalvön. Vanligtvis bestående av tunt rullad jäst vetemjölsdeg, som fylls med t ex fetaost, ägg, purjolök eller ris. Men jag har använt färdig filodeg som finns i alla mataffärer. En perfekt rätt på ett buffébord och den är dessutom vegetarisk.
1. Sätt ugnen på 200° och smörj en ugnsfast form med smör.
2. Hacka 1-2 schalottenlökar. Stek sedan löken i lite smör tillsammans med 1 liter svamp (jag använde trattkantareller) och 250 g spenat i en panna, salta och peppra. Låt svalna.
3. Hacka 200g soltorkade tomater, och smula 2 paket a 150g Apetina ost (fungerar utmärkt även med fetaost).
4. Lägg två ark filodeg på varandra.
5. Toppa arken med lite av den stekta spenaten och svampen, lite soltorkad tomat och smulad ost.
6. Veckla ihop degen som ett dragspel, så det hamnar lite fyllning i varje veck och lägg i formen. Upprepa tills alla arken i förpackningen och fyllning tagit slut och formen är full.
7. Vispa ihop en äggstanning på 3 ägg, 1,5 dl mjölk och 1 dl crème fraiche (jag använde växtbaserad imat fraiche). Häll smeten över pajen och sätt in i ugnen i ca 30-40 minuter tills den har fått en fin gyllene färg.
Skär upp i fina bitar och njut med lite fräsch sallad till.