Billiga grytan – med indiska smaker

Nu när maten har blivit så dyr så brukar jag göra den här grytan som bara har billiga ingredienser och som är jättegod. Den innehåller bara sådant som jag redan har hemma och den går att variera efter tycke och smak. Kryddburkarna med spiskummin och garam masala räcker länge och de är de som ger den underbara indiska smaken. Jag använde mig av gröna linser på tetra den här gången för det var extrapris, men det går minst lika bra med torra röda linser, som oftast har ännu bättre pris. Den här indiska grytan är dessutom vegetarisk och går snabbt att laga.

2 msk smör eller rapsolja 

2 små eller 1 stor rödlök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 mild chili, hackad

3 morötter, skalade och skurna i bitar/slantar

4 potatis, skurna i bitar

2 tsk spiskummin

3 tsk garam masala

2-3 msk tomatpuré

2 msk färsk ingefära, riven

2 tärningar grönsaksbuljong

1 burk krossad tomat

1 burk kokosmjölk

1 tetra gröna linser

Salt och svartpeppar

Så här gör man:

Bryn lök, vitlök och chili i matfettet tills de mjuknat något, blanda sedan i morötter, potatis och därefter spiskummin, garam masala och tomatpuré. Tillsätt ingefäran, buljongtärningarna och krossade tomater. Koka på svag värme tills morötter och potatis är nästan färdiga. Dags att ha i linser och kokosmjölk, smaka av och ha ev i mer kryddor.

Välj alla eller några av dessa tillbehör att servera med:

Basmatiris, spenat, mango chutney, turkisk yoghurt, färsk koriander, pappadam (ett tortillaliknade indiskt bröd som finns att köpa färdigt)

Så här kan du variera:

  • Ha i en påse spenat i grytan.
  • Vill du lyxa till det kan du ha i paneer som är en indisk ost i grytan (Apetina) eller skär en halloumi i mindre bitar och låt koka med de sista 10 minutrarna.
  • Du kan även tillsätta t ex kyckling om du vill ha grytan ännu matigare.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.