Potatis + löjrom – en oslagbar kombination

När jag komponerar en rätt tycker jag om att matcha en billig enkel råvara och lägga till något exklusivt och lyxigt. En av de allra bästa kombinationerna jag vet är potatis och löjrom. Potatis är billigt, nyttigt och går alltid att få tag på. Dessutom går den att variera i det oändliga. Löjrom är dyrt, men där kan man välja andra varianter efter smak och storleken på plånboken. Längre ned kommer en guide med olika typer av rom, det är bara att välja sin favorit. Råraka, bakad potatis, smashed potatoes och hasselbackspotatis är alla helt fantastiska potatisrätter som får guldkant med en klick rom.

Råraka

En älskad klassiker som avnjuts med löjrom, gräddfil, hackad rödlök, dill och citron. Välj gärna ganska stora och fasta potatisar. Riv 1-2 skalade potatisar till varje råraka, använd den grova sidan på rivjärnet. Eller låt skalet sitta kvar när du river, ser kanske inte lika elegant ut men skalet i sig är nyttigt.

Smält smör i en panna och lägg ned en hög riven potatis i mitten. Platta till potatishögen med en stekspade och salta rejält. Tryck ännu mer med stekspaden, rårakan ska vara ganska tunn men ändå hålla ihop. Skaka på pannan då och då så att den inte fastnar. När rårakan har fått färg och blivit krispig på undersidan så vänder du den. Det går lättast om man använder en tallrik eller ett lock. Lägg ev mer lite mer smör i pannan, salta även på denna sida. Rårakan är färdig när den är krispig och har fått fin färg på båda sidor.

Smashed potatoes

Sätt ugnen på 220°. Koka mellanstora potatisar, tills den är nästan färdiga ca 15 minuter, och lägg dem på en plåt eller långpanna. ”Smasha”/krossa sen den kokta potatisen. Här har varje potatis fått lite smör (hyvla kallt smör med en osthyvel) och lite riven ost. Välj den ost du gillar t ex parmesan, västerbottenost eller annan lagrad ost. In i ugnen på tills de fått en vacker gyllene färg. Servera med din favoritrom.

Bakad potatis

Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen (räkna med en stor potatis/person) och stick i dem ett par gånger med en gaffel. Lägg potatisen på ugnsgallret och baka dem tills de blir mjuka. De tar ca 60 min beroende på storlek. Känn med en potatissticka att den är helt färdig. Skär ett kryss i potatisen när den svalnat något, salta och lägg i en klick smör, toppa med en klick rom, servera med mer rom, hackad rödlök och gräddfil.

Hasselbackspotatis

Jag gör min Hasselbackspotatis i Airfryer och serverar den med rom och smetana. Skala ett gäng fasta potatisar och skär dem i tunna skivor fast inte helt igenom, det går lättast om du lägger potatisen i en sked eller slev, det hindrar kniven att gå för djupt. Lägg sedan de skalade och skurna potatisar i ett isbad (ca 30-60 minuter) och därefter i upphettat vatten + äpple eller vitvinsvinäger + salt (i 30-60 minuter) och därefter i isvatten igen (30 minuter). Därefter doppar du potatisarna i smält smör och kör i 10 min i 180 grader, pensla sen på mer smält smör och strössla över panko (eller ströbröd), och kör i ytterligare 10 min, öka till 220 grader och låt gå i kanske ytter 10 min – men håll koll! Tiden skiljer sig beroende på storleken på potatisarna, när potatisarna är gyllene är de färdiga. Servera som förrätt med smetana och löjrom eller sikrom. De blir så mycket krispigare och godare än i vanlig ugn  och inte så tunga, onyttiga och feta som friterade i olja.

Ugnsbakade små delikatess potatisar.

Värm ugnen till 225 grader. Välj de allra minsta potatisarna till den här rätten som passar perfekt som förrätt eller som drinktilltugg. Räkna med 2-3 små potatisar per person till förrätt. Skölj riktigt små och fina potatisar så de blir rena – man ska nämligen äta det knapriga, nyttiga skalet också. Nagga potatisen runt om med en gaffel. Därefter saltar man den fortfarande lite blöta potatisen runt om. Lägg in potatisen på ugnens grillgaller eller på en plåt. Baka potatisarna ca 25 minuter beroende på storlek. Vänd på dem efter halva tiden. När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och låt svalna något. Skär ett kryss med en vass kniv. Kläm på potatisen så att den öppnar sig lite. Kör dem en stund till i ugnen så att även snittytan får lite färg. Lägg upp potatisen på ett fat och dekorera fint med rom, smetana, dillvippor och en liten citronbit.

råraka med olika toppings
En buffé av toppings till rårakan

Välj din favorit rom/kaviar!

Först och främst så har vi vår svenska Kalix Löjrom som anses vara den bästa, men den är också väldigt dyr. Löjrom kommer från Siklöjan som är en laxfisk. Fisket av just Kalix löjrom startar varje år kring den 20 september och pågår bara under fem veckor. Fiskeområdet är begränsat till Åbyälvens utlopp i söder och Torne älvs utlopp i norr.

Den Amerikanska löjrommen är ett betydligt billigare alternativ. En bra grej med all löjrom är att den går att frysa om efter att du har tinat den. Amerikansk sikrom påminner om Amerikansk löjrom men är något ljusare och något större korn och lite mer sälta kan jag tycka.

Både löjrom och sikrom kan bli lite rinniga men då lägger man rommen i ett kaffefilter, helst i kylskåpet i ett par timmar så blir den fastare.

Forellrom är en personlig favorit, jag gillar att kornen är så stora och så är den riktigt prisvärd. Den har en något kraftigare smak, mer sälta och de stora kornen är rödare än löjrom. Forellrom är ett samlingsbegrepp och romen kommer från olika laxfiskar. Jag brukar köpa den i glasburk och den är alltid perfekt i konsistensen och behöver inte silas. Till skillnad från löjrom som går att ha i varma såser så ska Forellrom ätes kall, den passar inte att värmas upp.

Kaviarens kaviar – Svart kaviar (Rysk kaviar) kommer vanligtvis från Ryssland eller Iran. Den kommer från störarten och räknas till det mest exklusiva man kan äta och priset är riktigt högt. Man serverar ofta det svarta guldet direkt på handen i vecket mellan tumme och pekfinger. Med hjälp av tungan rör man sedan runt i munnen tills de små äggen smälter – man kan även pressa kornen försiktigt mot gommen. Det finns speciella skedar i pärlemo som man använder när man lägger upp kaviaren på handen, eftersom t ex metall påverkar smaken negativt.

Svensk svart störrom är en gudomligt underbar kaviar, så ljuvligt god och den är ett perfekt och värdigt alternativ till rysk/iransk kaviar. Fiskarna är av underarten sibirisk stör och odlas i Småland, Företaget som är pionjärer av rysk/iransk kaviar i Sverige heter Arctic Roe of Scandinavia AB. Den är visserligen dyr men passar när man verkligen vill fira något och samtidigt känna sig mer politisk korrekt.

Stenbitsrom kommer från fiskarten Sjurygg. Stenbitsrom är egentligen ljusbeige till ljuslila men färgas antingen svart eller röd för att likna svart kaviar och löjrom. Smakmässigt kan den inte mäta sig med de andra, men den brukar vara billig och jag använder den till kalla såser och på smörgåstårta.

Laddarom vanligtvis kallad Ishavsrom är ljust äggvit i färgen och kornen är mycket små. Lodda tillhör norsfiskar och är en liten fisk som lever i norra Atlanten, Norra ishavet och norra Stilla havet. Personligen föredrar jag rom med större korn.

Tångkaviar är gjord av tvättad och rensad havstång, och är alltså ingen rom även om smak och utseende i viss mån påminner om stenbitsrom. Det finns svart och röd-orange tångkaviar. Ett miljövänligt alternativ som passar både vegetarianer och veganer.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.