Världens godaste svamp som smakar hummer och bläckfisk – Lions Mane

Lions Mane
Igelkottssvamp

Vill du testa något riktigt ovanligt med fantastisk smak som dessutom anses ha medicinska egenskaper som att stärka fokus och förbättra minnet? Då ska du prova Lions Mane (Igelkottssvamp) som är något utöver det vanliga! Svampen växer vilt på döda eller döende träd som ek och bok, men är dock både utrotningshotad och fridlyst.

Odla Lions Mane hemma

Odla Lions Mane
Svampen börja växa ut ur hålet.

Som tur är går Lions Mane att odla själv hemma. Det finns sajter där du kan beställa en låda som innehåller mycel (nätverk av svamptrådar), efter ett tag växer det ut en stor svamp ur ett hål i lådan. Det är ett roligt pyssel att vattna dagligen i det lilla hålet för att sen se det växa fram en svamp, större än själva lådan. Efter att vi hade skördat och ätit svampen lyckades vi få en andra skörd till från samma låda. Vårt kit köpte vi från https://www.toppsopp.no/.

Smakar som en blandning av hummer, bläckfisk och Karl Johansvamp

Tillaga Lions Mane
Stek Lions Mane i smör och ev smaksättere

Några restauranger i Stockholm har fått upp ögonen för Igelkottsvampen och har den på sin meny. Jag har länge försökt men inte lyckats köpa svampen färsk för att laga själv. Nu har jag äntligen hittade den på https://pepstop.se/ som har både butik och restaurang. Smaken är helt ljuvlig som jag skulle beskriva som en blandning av hummer, bläckfisk och Karl Johan svamp.

Laga och njut av Lions Mane

Man kan skiva svampen och steka den som en biff i smör med bara salt och peppar. Man kan även testa att låta lite smaksättare som soya, chilipasta, Hoisin eller Worcestershiresås gå med i pannan. Man kan även skära den i mindre bitar och ha den i en wok. Jag tycker den är allra godast  när man steker den lite knaprig och serverar till en härlig risotto.

Lyckas du inte få tag på Lions Mane men vill ta del av dess medicinska och fantastiska egenskaper så finns den att köpa i hälsokost och på nätet i tablettform.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.