Min succérätt: Ponzumarinerad lax och sötpotatisnudlar

Har du testat sötpotatisnudlar? En fantastisk produkt som man förut bara kunde hitta asiatiska livsmedelsbutiker, men som numera finns i den vanliga mataffären. Jag tycker att det är den bästa sorten nudlar om man även vill äta dagen därpå, kanske ta med i matlåda. Annars brukar både pasta och nudlar klibba ihop sig om det blir mat över.

Dessutom passar nudlarna de flesta, även glutenintoleranta och veganer. En jättebra produkt att ha hemma när man vill göra något snabbt, koktiden är bara på 5-6 minuter.

Den här varianten med massor av härliga krispiga grönsaker och lax bjuder jag ofta på, succé varje gång! Receptet är ett förslag, ta de grönsaker du gillar och har tillgång till, även svamp som t ex ostronskivling eller champinjoner är gott att ha i. Bjudrätt med lax och sötpotatisnudlar

Ponzumarinerad lax och sötpotatisnudlar:

(6 personer)

 • Ca 350 g sötpotatisnudlar (1 förpackning)
 • 2 salladskökar
 • 1-2 broccoli
 • 1 morot
 • 1 röd paprika
 • 125 g frysta tinade edamamebönor  (japanska sojabönor)
 • 1 hackad röd chili
 • 1/2 huvud spetskål (tunt skivat eller hyvlat med mandolin)
 • 1 krukor Koriander
 • 1 dl hackade Cashewnötter
 • Nudeldressing:
 • 1 dl japansk soya
 • 0,5 dl sesamolja
 • 1 msk rostade sesamfrön

Soyamajonäs:

 • 2 dl majonäs t ex Hellmans eller Kewpie (eller välj vegansk majonäs)
 • 1/2 pressad lime
 • 1 riven vitlöksklyfta
 • 2 msk japansk soya

Blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt och peppar

Ponzumarinrad lax:

 • 1 kg laxfile
 • 0,5 dl ponzu
 • salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Lägg laxfilen i en långpanna, salta och peppra, häll över ponzu och låt marinera minst 30 minuter. Sätt in laxen i ugnen och låt gå tills laxen är färdig och har en innertemperatur på 56°, ca 25 minuter. Peta lite med en gaffel för att se att att laxen inte är rå i mitten.

Hacka eller strimla grönsaker och lägg i ett stort durkslag tillsammans med edamamebönerna och sockerärtorna..

Koka sötpotatisnudlarna enligt förpackningen, det brukar ta ca 5-6 minuter. Klipp gärna nudlarna med en sax under koktiden så är de lättare att hantera. Häll nudlarna och det kokande vattnet över grönsakerna i durkslaget – som då bli blancherade som det heter på franska.

Blanda nudlar med grönsakerna, spetskålen och dressingen. Lägg allt på ett stort fat och  lägg även på laxbitar i portionsstorlek och vänd runt det hela. Garnera med limeklyftor, hackade Cashewnötter och färska koriander blad, servera med soyamajonäsen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.