Tomatsoppa blir fantastiskt gott om man rostar tomaterna i ugn. Den här soppan fungerar året runt och är perfekt som lyxig vardagsmat mitt i veckan eller som förrätt till en finare middag.
Du kan använda vilka tomater som helst, jag använde ganska stora köttiga ekologiska tomater med lite frön. Men körsbärstomater eller egenodlade blir också supergott.
Sätt ugnen på 200°. Dela ca 1 kg tomater i mindre bitar (ca 2 x 2 cm) och lägg i en stor ugnsform tillsamman med 1 rödlök delad i tunna klyftor och 3-4 hela vitlöksklyftor. Salta och ringla över lite god olivolja innan formen åker in i ugnen. Rosta i ca 45 minuter eller tills vitlöken börjar få färg. Ta ut formen och krossa vitlöksklyftorna , släng skalet.
Under tiden koka upp 5 dl vatten i en stor kastrull med två tärningar grönsaksbuljong.
Häll över de ugnsrostade tomaterna, lök och vitlök i kastrullen med kokande buljongen och låt koka tillsammans i 5-10 minuter. Ta av kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer till en slät soppa. Tillsätt 2,5 dl matlagningsgrädde och koka upp igen, smaka av med salt och svartpeppar.
Servera gärna med ett gott bröd till. Ett gott surdegsbröd eller varför inte breda lite vitlökssmör på bitar av baguette, som får bli varma på eftervärmen i ugnen.
Variera soppan med olika toppings; färska basilkablad, en klick creme fraiche, bitar av mozzarella, brödkrutonger eller knaperstekta baconsmulor.
Vill du göra soppan ännu mer mättande kan man tillsätta kokt pasta tex risoni eller någon annan mindre pastasort.