Tagliata – italiensk rätt med grillad entrecôte på salladsbädd

Tagliata är en underbart god och fräsch rätt med grillat kött, som jag ätit många gånger på mina semestrar i Italien. Jag använder entrecôte men det går också bra med Flank- eller Flapsteak. Tagliata är en perfekt bjudrätt, med lite chark, oliver och några ostar så har du skapat en italiensk buffé. Jag bjuder även på recept på hemgjord bruschetta och hembakad focaccia om du vill göra en riktigt lyxig italiensk afton.

Så här gör du min Tagliata:

Klappa in köttbiten (ca 1 kg) med rikligt med salt och svartpeppar. Grilla köttet i en grillpanna så att det får en härlig grillyta runt om. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader med en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ta ut ur ugnen när termometern visar 62 grader. Låt sedan köttet vila i 15 minuter innan du skär upp i mindre bitar/skivbor.

Under tiden: Lägg 250 g cocktailtomater och ett par skalade vitlöksklyftor i en ugnsform. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt och lite svartpeppar. Låt gå i ugnen i minst 30 minuter (på 125 grader).

Ta upp de mjuka vitlöksklyftorna och mixa dem. Blanda sedan vitlöksmoset med 1,5 dl färdig majonäs (jag föredrar märket Hellmans), 1 msk balsamico och 0,5 msk tryffelolja. Smaka av med salt och peppar och om du vill ha mer tryffelolja. Tryffelolja är jättegott, men det är lätt att överdosera så ta i lite i taget.

Rosta 1 dl pinjenötter i en torr panna.

Fördela 150 g ruccola på ett stort fat. Lägg de ugnsrostade tomaterna med olivoljan från formen på salladsbädden, blanda runt. Fördela därefter köttet på salladsbädden. Klicka på såsen, strö över de rostade pinjenötterna och hyvla över lite god parmesanost eller pecorino.

Bruschetta – klassiskt italienskt tilltugg

Bruschetta är stekt bröd med hackad tomat, basilika och vitlök och serveras som antipasto eller som tilltugg till soppa eller andra rätter, och passar på buffébordet.

Du behöver: Surdegsbaguette, vitlök, olivolja, tomater (helst i olika färger, färsk basilika, salt och svartpeppar.

Så här gör du: Skiva surdegsbaguetten och stek i het panna med rikligt med olivolja ( eller om du föredrar smör). När brödskivorna är knapriga och gyllene, gnid in dem med vitlök. Hacka grovt små tomater i blandade färger och lägg på brödskivorna, salt och peppra och sätt in i ugnen på låg värme ca 75° i 30 minuter, tills tomaterna är mjuka. Garnera gärna med några basilikablad.

Focaccia – italiensk bröd i långpanna

Foccacia är ett italienskt platt bröd med flingsalt som man lagar i en långpanna. Brödet känns igen på små hål som man får genom att trycka gropar med fingrarna i degen. Om man vill smaksätter man och dekorerar brödet genom att tycka ned olika grönsaker, örter eller oliver i det.

Du behöver: 25 g jäst, 6 dl ljummet vatten, 1 msk honung, 1/2 msk salt, 2 msk olivolja, 12 dl  vetemjöl

Till penslingen: 3 msk olivolja och 1 msk vatten, flingsalt

Förslag på dekoration/smaksättning: Körsbärstomater på kvist, oliver, fetaost, rödlök, gul paprika och örter som rosmarin, persilja, timjan, basilika.

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av de ljumna vattnet. Lägg i honung, salt, olivolja och resten av vattnet och rör om. Tillsätt vetemjöl, lite taget. Arbeta ihop till en ganska lös deg med händerna (eller maskin). Jäs övertäckt i minst 45- 60 minuter.

Häll ut degen direkt på plåten, tillsätt ev mera mjöl. Tippa upp på mjölat bakbord och tillsätt ev mera mjöl. Hyfsa till den lite så att den passar på plåten, och jäs övertäckt i 15-25 minuter.

Pensla därefter degkakan med olivolja blandat med vatten och gör små gropar lite här och var med fingrarna. Strö över flingsalt och eventuell annan dekoration/smaksättning.

Grädda sedan i 25 minuter mitt i ugnen 200-225 grader.

Buonne appetito!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.