Jag gillar enkel matlagning. Med det menar jag att det gärna får gå snabbt att laga, ha få ingredienser eller att det är enkelt att laga. Använder man sig av bra råvaror och produkter så behöver man inte krångla till det för sig. Att göra sin egen tomatsås är väldigt enkelt. Man väljer tomater på burk av riktigt bra kvalité, jag använder solania, då behövs bara lite lök, salt och en nypa socker. Med en god tomatsås som bas kan du göra massor av olika rätter, som min favorit Melanzane alla parmigiana.
Så här gör du den godaste Melanzane alla parmigiana:
Börja med att förbered aubergine, gör tomatsåsen och brödröran.
Aubergine
Skiva 2 st aubergine i tunna skivor. Vattna ur genom att salta rikligt och lägg i ett durkslag. Låt ligga med saltet i 1 timme, borsta bort saltet och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och rosta i ugnen i 10 minuter på 180 grader.
Tomatsås
Skala och hacka en gul lök och finhacka en vitlöksklyfta. Stek lök och vitlök i lite olivolja tills den är mjuk. Häll över 2 burkar krossad tomat tex Solania, Tillsätt 1/2 tsk salt, 1 tsk socker, och ett par drag med svartpepparkvarnen.
Brödröra
Blanda 2,5 dl panko, 2 dl riven parmesan och 2 msk hackad persilja med ca 1/2 dl olivolja.
Höj temperaturen på ugnen till 225 grader. Varva sedan brödröra, rostade aubergineskivor, riven mozzarella (2 pkt) och tomatsås i en ugnsfast form. Börja med ett mycket tunt lager brödröra och avsluta med lite extra riven ost överst. Låt formen gå i ugnen i 20 minuter, låt svalna något.
Servera med enklast tänkbara grönsallad, ringla över din favorit olivolja. Melanzane alla parmigiana passar också perfekt på en italiensk buffé. Ett glas svalt rosé t ex Mulderbosch matchar bra till nu på sommaren..