Sommarens bästa paradrätter

Alla som känner mig har säkert blivit bjuden på dessa rätter någon gång. Det är superenkla sommarrecept som funkar även i picknickkorgen. Gazpacho är en favoriträtt varma sommardagar. Du varierar den med olika toppingar.

Så här gör man min godaste Gazpacho:

Finhacka lite av den färska löken, zucchinin och tomaterna, till ca 1 dl hack, fräs i olja och ställ åt sidan.

Fräs sen 3 grovhackade färska lökar, 2 späda zucchini i stora bitar och 4 tomater i stora bitar, salta och peppra. Fräs med 3 msk tomatpuré. Tillsätt 2 tärningar grönsaksbuljong, 8 dl vatten och en nypa socker. Riv i 1-2 klyftor färsk vitlök. Låt puttra i ca 20 min, mixa sen soppan slät och smaka av med salt, peppar och massor av färsk strimlar färsk basilika. Låt soppan svalna och ha i hacket, toppa med t ex kokt eller stekt halloumi, krutonger av surdegsbröd eller knaperstekt bacon.

Minipizzor

Minipizzor känns lite lyxigare och är lätt att ta med på utflykt eller servera på buffén. Jag använder mig av färdig pizzadeg av surdeg. Min favorittopping är chevré med honung och rostade sesamfrön.

Tomatsås och mozzarella är också jättegott, tomatsås är enkelt att göra själv, men om tiden är knapp så finns det fantastisk fin tomatsås på körsbärstomater av märket Salemipina. (finns på Cajsa Warg)

En annan sommarfavorit är Ceasarsallad. Den här dressingen har jag lagat så många gånger, år efter år, och den är helt fantastisk. Ganska många ingredienser men så värt. Receptet kommer ursprungligen från Anna Bergenström men eftersom jag har lagat den i 15 år så har receptet säkert ändrats en del.

Gudomlig ceasardressing

Koka upp vatten och lägg i ett ägg som får koka exakt 3 minuter. Gröp ur hela ägget och lägg i hög, smal behållare. Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger, 4 grovt hackade sardeller, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk worcestersås, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 dl hackad gräslök. Pressa i lite citronsaft, lite salt och nymald svartpeppar. Mixa allt med en mixerstav och ringla ned 1-1/2 dl rapsolja (lite i taget) samtidigt som du fortsätter mixa till en majonäskonsistens. Blanda slutligen i 1 dl riven parmesan. Tillsätt lite vatten om du vill ha såsen lösare. I en klassisk Ceasarsallad blandar man såsen med romansallad som grund, ofta med kyckling och krispiga brödkrutonger. Men den här dressingen passar till olika sallader och även till grillat. Jag brukar göra en extra stor sats så man kan njuta av den till flera måltider. Som på en riktigt moffig matig macka på surdegsbröd, med tomat, avokado, bakom och den gudomliga ceasardressingen.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.