Snart är det Morsdag och Champagne är alltid en bra idé när man ska fira. Varför inte fira mamma med ett glas bubbel och min goda löjromspizza, som jag gett lite extra smak av nässlor eftersom de är så goda och fina just nu.
Recept på löjromspizza med nässlor:
Det går fort och är lätt att plocka nässlor. Ta på handskar och använd helst en sax när de plockar. Förväll den sköljda och rensade nässlorna, man behöver bara ta bort ev rötter, skräp som följt med och riktigt grova stjälkar. Krama ur nässlorna och hacka den.
Låt en hackad liten gul lök och en halv finhackad vitlöksklyfta få svettas i en panna med olja. Tillsätt nässelhacket, det går åt ca en näve till en pizza. Får du förvällda nässlor över går det utmärkt att frysa in. Vill du hellre använda ramslök så blir det också jättegott, men uteslut då vitlöken. Krama i saften av 1/2 citron, salta och peppra. Ta av spisen och blanda i 2 dl crème fraîche och 1 dl riven ost ( finns ofta för just pizza). Bred röran över pizzan, jag använde färdig pizzasurdeg. Hyvla över rikligt med parmesan och pinjenötter. Grädda pizzan i 220 grader ca 20 minuter. När pizzan är klar klicka ut creme fraiche och rejäla klickar löjrom. Garnera med citronskivor, dillkvistar och lite citroncest. Servera med välfyllt bubbel.
Änka med näsa för affärer och Champagne
Veuve Clicquot är en av mina favoritchampagner. Bland annat för att den passar så bra till mat, vem vill inte dricka Champagne genom en hel middag eller festkväll? Sen bara älskar jag historien kring änkan som än idag är så starkt sammankopplat med champagnehuset med flaskorna som har de gula etiketterna och vars porträtt återfinns på korkarna. Barbe-Nicole Ponsardin var bara 27 år då hon blev änka 1805. Änkan lyckades häpnadsväckande bra, gjorde makalösa stordåd och kom på revolutionerande uppfinningar. Det kan inte ha varit lätt på den tiden att vara affärskvinna och ensamstående mamma i en mansdominerad värld.
Bland alla änkans stordåd kan nämnas att hon var den som uppfann remuage-metoden. Hon fick idéen till ett träbord eller en ställning i form av ett V, som gjorde att man slapp snurra alla flaskor för hand. Metoden går ut på att flaskorna i trästället stegvis vrids för att avlägsna den jästfällning som uppstår när bubblorna bildas. Det jobbiga och omständliga momentet med att få bort jästfällningen hade tidigare tagit väldigt lång tid, nu minskade man tiden drastiskt till bara sex veckor.
Det var också änkan som kom på hur man gör rosa Champagne. Tidigare hade man tillsatt röda bär för att få till den rosa färgen. Änkan testade istället att tillsätta stilla rödvin för att göra den ädla drycken rosa. Det är den metoden man fortfarande använder. Det är änkan och färgen på de gula etiketterna som gett upphov till begreppet Gula Änkan. Oftast är det Veuve Clicquot Sec, som har mera sötma som man kallar för Gula Änkan. Förr var det söt champagne som var mest populärt. Numera är det den torrare Veuve Clicquot Brut som är mest populär och den som jag rekommenderar till mat, välkomstdrink, sällskapsdryck eller närhelst du vill fira något. Jag har hört att varför sec sålde så bra i Sverige på systembolaget jämfört med övriga Europa var att den hade en mer framträdande plats på hyllorna och att man inte visste skillnaden på sec och brut. Den söta sec passar bra till desserten.
Smart marknadsföring, alltid snyggt förpackad
Förutom historien kring Champagnehuset fascineras jag av varumärket. Den gula färgen (som egentligen kanske är mer orange) sticker verkligen ut, man kopplar den snabbt till varumärket. I Veuve Cliquots butik i Reims finns mänger av prylar med den karaktäristiska färgen och loggan.
Här är några av mina oförglömliga minnen kring just Veuve Cliquot:
Under mitt första besök i Champagne 2012 bodde jag på exklusiva Hotel du Marc, som inte går att boka – man måste bli personligen inbjuden. Huset var tidigare gula änkans bostad, så här är riktig mäktigt att bo. Byggnaden är lyxigt totalrenoverad med sex unika gästrum. Jag fick förmånen att hjälpa husets köksmästare Christophe Pannetier att laga några av rätterna, som alla serverades med Veuve Cliquot i glasen.
2015 öppnade Veuve Cliquot popup butik i Biblotekstan i Stockholm, jag var där på premiären och kom hem med ett gult fodral till min Ipad. Värdinna var Moet & Hennessy Sveriges Jennifer Bonde.
Här testar jag Sveriges första (och ända?) Champagnefoodtruck. Året var 2016 och jag skålar med kollegorna Malin Turunen och Petter Bäcklund.
2017 och 2018 anordnade jag resor för Allt om Mat:s läsare till Champagne. Vi besökte de mest anrika och spännande champagnehusen, besökte vinodlingar, åt lyxiga middagar mm. Självklart besökte vi de magiska kalkstensgruvorna som är upptagna som världsarv av Unesco, Veuve Cliquots gruva är en av de allra finaste. Från gruvorna har långa källargångar grävts ut som labyrinter under vinhusen. Som en stor underjordisk schweizerost med ca 400 rum och 24 km långa gångar. Överallt i källargångarna under staden Reims känner man historiens vingslag, och de användes både som skyddsrum och krigssjukhus under krigen. Trappan ned till Veuve Cliquots källare är magnifik och vackert upplyst med den gula färgen.
De tre gånger jag har besökt Reims och Champagne har jag passat på att shoppa i Veuve Cliquotbutiken. Här finns allt möjligt som paraplyer, manschetteknappar och gummistövlar. Självklart dricker man champagne under shoppingen.
3 sätt att fira morsdag
1 Mamma blir säkert glad för en flaska Champagne.
2 En stopper är perfekt om inte hela flaskan går åt. Dricka och njut av champagne även fast du är själv, sätt i en stopper så räcker flaskan flera dagar.
3 Laga min våriga och lyxiga löjromspizza till mor och servera champagne till.