Jag älskar nässlor och just nu är de som allra godast.Det är bara att gå ut och plocka hur mycket som helst. Använd handskar när du plockar, lättast är det om du använder sax. Passa på att plocka mycket, för när du förväller (kokar i några minuter) så krymper mängden rejält.
Rensa bort ev skräp och rötter som följt med och förväll nässlorna. Krama ur vätskan och hacka grovt. Nu kan du även frysa in och spara om så önskas.
Underbar nässelkräm till pasta
Jag har en enkel nässelkräm som jag brukar servera till pasta. Det är en riktig favorit som jag har lagat varje vår i säkert 20 år. Bryn försiktigt 1 hackad lök och 1-2 finhackade vitlöksklyftor i lite olivolja i en panna. Tillsätt ett par nävar av de förvällda hackade nässlorna, rör om och tillsätt 2 dl crème friache, salta och peppra. Pressa över lite citronsaft. Det går även bra att hacka i andra färska örter som t ex lite gräslök eller salvia.. Servera med nykokt pasta och toppa med rikligt mängder parmesan och rostade pinjenötter.
Nässelpizza Bianco
Vill du göra en Pizza Bianco istället så tillför du 2 dl riven ost för pizza i nässelkrämen och brer ut krämen på den den färdiga pizzadegen. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 10 minuter, ta ut pizzan och strö över rikligt med riven parmesan och pinjenötter och sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter eller tills pizzan har fin färg och osten har smält. Toppa med citroncest och servera.
Nässelpesto med rostad mandel
Det är lätt att göra egen pesto på nässlor och den går att variera på olika sätt. Här har jag mixat ett par nävar förvällda nässlor, 1 riven vitlöksklyfta, en liten knippe basilika (kan uteslutas), 1 dl riven parmesanost och 1 dl riven rostade och saltade mandlar. Mixa till en slät pesto, salta och peppar och ringla i olivolja av god kvalité tills du får önskad konsistens. Servera till pasta, fisk eller grillat.
Färskpotatissallad med nässlor och sparris
Peston är dessutom perfekt som bas till en god potatissallad på färskpotatis. Koka färskpotatis och blanda med peston. Tillsätt en knippa grön sparris som fått ett snabbt uppkok i saltat vatten. Smula över rikligt med fetaost. Så god att den går att äta som den är men passar till det mesta som kyckling, fisk, grillat mm.