Emellanåt får jag cravings på olika maträtter, råvaror eller kryddor. På senaste tiden har det blivit väldigt mycket druvor och jag har även haft druvor i maten, såväl färska som tillagade. Druvor är så mycket mer än en klase på ostbrickan. Druvor som bakas i ugn blir ännu godare, sötare och mindre beska. Jag köper oftast de röda utan kärnor.
Här kommer recept på maträtter med druvor och några goda tilltugg:
Krämig ädelostpasta med vindruvor och rostade hasselnötter
Här kan man välja om man vill ha riktigt söta druvor som långsamt fått rosta i ugnen eller om du hellre vill ha färska halverade druvor som inte är lika söta men känns fräscha med en liten beska.
Förberedelser: 1. Rosta druvor, lägg halverade druvor med snittytan uppåt på en plåt, rosta ca 15 minuter på 200°, tills de är mjuka och saftiga. 2. Rosta ett par nävar grovt hackade hasselnötter i en torr stekpanna.
Nu är det dags att sätta på pastavatten och salta rejält. 1. Koka pastan, (papardelle eller tagliatelle passar bra till den här rätten) enligt förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet ifall du behöver späda såsen och få till rätt konsistens. 2. Skölj, skiva och hacka 1 liten purjolök och fräs den i en klick smör. Tillsätt 140 gädelost och låt smälta på svag till medelvärme. När osten smält, häll i ca 1,5 dl grädde. Rör ihop och låt bli varmt. Tillsätt ev lite av pastavattnet. Smaka av med salt och svartpeppar. 3. Häll såsen över pastan och blanda, vänd även ner de rostade eller färska druvorna och nötterna.
Ljummen sallad på gryn, aubergine, feta och druvor
Den här rätten är väldigt enkel, många av ingredienserna bakas på en plåt i ugnen, och sen tillsätter man bara bladspenat och en vinägrett – och grynblandningen förstås.
Sätt ugnen på 225°. Skär en aubergine i bitar och skala ett par vitlöksklyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på rikligt med olivolja och salt, blanda väl. Rosta i 20 minuter. Ta ut plåten och fös ihop auberginen på en halva av plåten. Lägg på en påse kikärtor av den sort som är färdiga att äta, bryt en fetaost i några bitar och lägg detta på plåten, ringla över olivolja och salta enbart på kikärtorna.
Rosta i ytterligare 10-15 minuter tills fetaosten fått fin färg och kikärtorna är knapriga.
Under tiden blanda en vinägrett på 1/2 dl olivolja av bra kvalitet, 4 msk färdig pesto, lite citronsaft, salt och svartpeppar. Ta upp vitlöksklyftorna från plåten och krossa dem med en gaffel och blanda ner dem i vinägretten.
Koka grynen enligt förpackningen i mikron. Det finns numera många trevliga grynblandningar med t ex quinoa, hirs, bovete mm. Blanda allt i en skål och tillför en liten påse bladspenat (65 g) eller och rör runt. Toppa med färska eller bakade druvor.
Smördegspuffar med ost och druvor
Du behöver 2 ark smördeg (rektangulära), 150 g färskost, 1 bit brieost á 80 g och en bit ädelost á 80 g, 1 ägg, en liten klase röda kärnfria druvor.
Så här gör du:
Lägg ut ett ark smördeg på en plåt med bakplåtspapper (ofta ligger smördegen redan på ett papper som man kan använda), bred på ett lager färskost över hela arket, det går lättast om man använder en slickepott. Lägg därefter det andra arket smördeg ovanpå.
Skär med en kniv ett rutmönster så att varje ruta blir ca 5 x 5 cm. Gör en liten grop i mitten på varje ruta, jag använde en mortelstör men man kan ta något annat man hittar som botten på ett litet glas. Stick med hjälp av en gaffel lite hål på smördegen i gropen. Pensla degen med uppvispat ägg. Lägg en liten bit ost i varje grop, hälften med brie och hälften med grönmögelost. Halvera vindruvorna och lägg en halva på osten, det går bra att utesluta vindruvor och kanske servera marmelad till istället.
Grädda smördegspuffarna i 180° varmluft 15- 20 min tills det är puffiga och gyllene. Munsbitarna passar bra före maten som en aptitretare eller som en avslutning på en trevlig middag i stället för en ostbricka.
Ännu mera gott med druvor:
- Smält chevre och druvor på grovt rågbröd
- Använd frusna kärnfria vindruvor istället för is.
- Focaccia, gör focaccia och dekorera med rosmarin, druvor och flingsalt
- Lägg vindruvor på grillen tills de är varma och mjuka och servera med vaniljglass.