Jag älskar att laga mat i en panna eller allt på en plåt. Man förbereder, marinerar och hackar. Medan maten går färdigt i ugnen så har man gått om tid att diska och duka. Jag har faktiskt lite svårt att koppla av med köket fullt av disk och om bänkskivor och spisar inte är snyggt avtorkade. Här kommer en med lax, en vegetarisk och en med kyckling.
Ugnsbakad lax och ugnsrostade grönsaker är både nyttig, fräscht och gott.
Sätt ugnen på 225 grader, dela 1 spetskålen i klyftor på längden. Skala och dela lökarna på mitten. Skala och dela 1 rödlök i klyftor. Dela 1 squash och 1 röd spetspaprika i bitar. Lägg alla grönsaker i en ugnssäker form eller långpanna . Krydda med salt och peppar. Blanda en marinad på 2 msk riven ingefära, 2 msk olivolja, 3 msk japansk soja, rivet limescest och saft från 1 lime och pensla grönsakerna, men spar ca hälften av marinaden. Baka grönsakerna i ugnen i 20 minuter. Skär 600 g laxfilé (t ex Salma eller Fröya) i bitar och salta lätt. Ta ut grönsakerna och lägg laxen ovanpå och pensla/ringla över resten av marinaden. Strö över sesamfrön och låt hela rätten gå 5-10 minuter till ugnen.
Tips: Om man önskar sås till, passar min soyamajonäs perfekt till. Blanda 1/2 dl majonäs av god kvalité, med ett par msk japansk soya, lite limesaft och 1/2 riven vitlök.
I denna mexikanska panna, slänger jag till och med ner okokt ris, och serverar den lite tacostyle.
En härlig tacoinspirerad låda. Lägg grönsaker som 1 för majs, 1 zucchini i bitar,12 halverade cocktailtomater, 1 förp svara bönor, 1 liten skivad rödlöksamt, 2 dl okokt ris i en ugnssäker form. Blanda en burk krossad tomat, 2 dl vatten med 2 msk tex-mexkrydda, 2 tsk spiskummin, 1 tsk oregano, 1/2 tsk paprikapulver, 2 rivna vitlöksklyftor och en finhackad rödlök.
Häll den kalla tomatsåsen över grönsakerna, och blanda försiktigt. Täck formen med folie och sätt in i ugnen på 225 grader i 50 minuter, när det återstår 15 minuter strö över riven ost. Servera med avokado, lime, koriander och turkisk yoghurt.
Tips: Funkar även att äta taco-style med tortillabröd och nachochips.
Kyckling, citron och min favoritkål spetskål gifter sig, som det heter.
Spetskål, citron och kyckling är en underbar kombination. Snabbt, nyttigt och gott. Sätt ugnen på 200 grader. Dela en spetskål i fyra delar och lägg i en ugnsfast form. Fördela 25-50 g smör i formen och citronklyftor från en citron, krydda med svartpeppar. Baka kålen ca 25 minuter i ugn. Under tiden stek ca 600 g kycklingdelar, t ex kycklinglårfilé som kryddas med salt, svartpeppar och citroncest från en citron i en stekpanna i lite olja. När kålen varit inne i 15 minuter och lägg över kycklingen i samma form och låt kyckling och kål gå färdigt och smakerna blandas några minuter.
Tips: Blanda ett par msk creme fraiche i skyn som är kvar i pannan, krydda med timjan och ev lite salt och peppar så får du en supergod sås att servera till.