Räkor i lake är en bra grej att ha hemma i kylskåpet, och i frysen har jag gärna frysta skalade räkor. När man slipper skalandet är det lätt att snabbt trolla fram en lite lyxig lunch eller middag. Se till att alltid välja MSC- märkta räkor. Jag tycker att de största är godast och roligast att laga mat med.
Räkor & blomkålspanna med ris
Låt en stor burk räkor (ca 400 g) rinna av i ett durkslag, Stek hastigt räkorna i en het panna med olja, hackad vitlök och hackad chili. Efter någon ett par minuter riv över limeskal från 1/2 lime och pressa över limesaften, ta upp räkorna och ställ åt sidan och ställ åt sidan. Dela ett blomkålshuvud i små buketter och halvera 200 g sockerärterna. Hetta upp pannan igen och låt 2,5 dl ris svettas i stekskyn i ca 1 minut. Späd med 4,5 dl grönsaksbuljong och låt det koka ca 20 minuter. Under tiden koka blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten ca 5 minuter, tillsätt sockerärterna och koka ytterligare ett par minuter. Blanda samman allt; grönsaker, räkor och riset och låt det få ett snabbt uppkok. Smaka av med resten av limeskal och limesaft, hackad färsk koriander, salt och peppar. Garnera med hackade cashewnötter och servera.
Het soppa med rödcurry, räkor & skogschampinjoner
Underbara smaksättare som kokosmjölk, citrongräs, fisksås, sesamolja och thaibasilika ger den här soppan jättegod smak. Röd currypastan bidrar med djup och rejäl hetta.
Hacka 2-3 vitlöksklyftor. Banka 1-2 citrongräs. Strimla 3-4 salladslök och dela 250 g skogs champinjoner i kvarter. Hetta upp 1 msk sesamolja i en gryta och fräs vitlök, citrongräs och svamp en stund, tillsätt 2 msk röd currypasta och låt den fräsa med. Häll på 1 burk kokosmjölk. Blanda ner 1 msk fisksås och 1 tsk flytande honung, låt det hela koka upp. Ta upp citrongräset, som nu har gjort sitt. Blanda sedan ned 400 g skalade räkor (det funkar med såväl avrunna räkor i lake som tinade frysta räkor) och den strimlade salladslöken. Låt soppan sjuda några minuter. Häll upp i portionsskålar och servera med hackad färsk thaibasilika eller koriander, rostade hackade cashewnötter och några klyftor lime.
Asiatisk räk- & glasnudelsallad
En fräsch lite lyxig lunchrätt som går att variera i det oändliga. Jag använde frysta skalade jätteräkor. Vill man ha en mer mättande känsla så byt ut glasnudlarna mot tex risnudlar eller sötpotatisnudlar. Här är ett förslag på grönsaker, men ta de du gillar. Det här är dessutom ett ypperligt tillfälle att rensa i grönsakslådan. Svarva eller strimla en morot och en bit rättika till strimlor. Strimla 100 g sockerärtor, 3 salladslökar, skär en gurka (utan kärnor) i mindre bitar. Skär 1 röd spetspaprika i bitar, strimla ett halvt huvud kinakål. Laga till 1 förpackning glasnudlar enligt förpackning, spola med kallt vatten och låt rinna av. Blanda dressing på 1 msk sötsur sås, 2 msk japansk soya, 2 tsk flytande honung, 1-2 tsk sambal oelek eller sriracha sås, 1 knippe färsk koriander. 2 tsk fisksås, 2 tsk ostronsås, 1 tsk risvinäger, saften av 1 lime och några matskedar rostade sesamfrön. Blanda grönsaker, nudlar och dressing väl och blanda ned de tinade räkorna. Servera med mer koriander och hackade jordnötter.