Till vardags vill man att det går fort att slänga ihop en vansinnigt god middag. Eller kanske jobbar du hemma och vill laga till en lunch snabbt. I vilket fall som helst vill man inte tumma på smakerna, och det är okej med bra genvägar. Alla rätterna är vegetariska eller går lätt att göra vegetariska.
Svamp gnocchi
Färdig gnocchi är en perfekt genväg. Gnocchi ser ut som pasta men är gjort av potatis och du hittar dem i disken med färsk pasta. Jag gillar de av märket Rana bäst. Det vanligaste är att man lägger gnocchi i kokande vatten, men det blir jättegoda att bryna i smör.
- Värm en klick smör i en stor stekpanna, lägg i en stor lätt krossad vitlök. När smöret är gyllene, lägg i ett par nävar svamp, jag hade Karl-Johan kvar sen i höstas, men skogschampinjoner eller shiitake blir också jättegott.
- Lägg därefter i gnocchin och fräs de också tills de får fin färg.
- Ringla över lite tryffelolja, lite hackade örter som tex timjan eller persilja och massor av riven parmesan.
”Vietnamesiska pannkakor”
Det här är egentligen inte alls några riktiga vietnamesiska pannkakor, men de ser ut som pannkakor och har smak från Asien. Den här rätten är lite lättare och passar bäst till lunch tycker jag. Vill du göra helt vegetarsik så byt ut räkorna.
- Man lägger ett rispapper i en torr stekpanna och kläcker ett ägg på. Rör runt så gulan och vitan blandar sig och stelnar.
- Därefter lägger man på topping bestående av räkor i lag, salladslök, färsk koriander och rostad lök.
- Ringla över färdig sriracha majonnäs. (Eller blanda själv majonäs med lite sriracha) Men testa att variera dig med shiitakesvamp, salmalax, avokado eller tofu. Soyamajonäs är en god variant om du inte vill ha så stark majonäs. Blanda i så fall, 1 dl majonäs, 2 tsk soya, 1/2 riven vitlöksklyfta och lite limesaft.
Sötpotatisnudlar
Om du inte har upptäckt sötpotatisnudlar så är det hög tid. De har en koktid på endast 6 minuter, och passar till snabba vardagsrätter eller lyxigare helgmat med asiatisk touch. Dessutom är de bättre än andra nudlar och pasta i matlåda, eftersom de behåller sin konsistens även dagen efter.
- Börja med att koka nudlarna enligt förpackningen, oftast 6 min. När nudlarna har kokat någon minut kan man klippa med en sax ned i kastrullen så att nudlarna blir kortare och lättare att hantera.
2. Under tiden nudlarna kokar; skär grönsaker och svamp som du gillar i mindre bitar. T ex broccoli, salladslök, paprika, champinjoner, shiitake, pak choi, edamamebönor, sockerärtor. Lägg bitarna av grönsakerna och svampen i ett stort durkslag. När nudlarna har kokat färdigt häller man nudlarna med sitt vatten över durkslaget, på så sätt blir allt lätt blancherat.
3. Häll nudlar och grönsaker i en stor skål skål, häll över en blandning av 1 dl japansk soya, 3 msk sesamolja och 1/2 tsk koreansk chilipasta (GoChuJang) går att byta mot lit chiliolja eller lite hackad chili. På Arirang kan man köpa en färdig jättegod nudelsås som alternativ till att blanda egen. Där finns även goda sötpotatisnudlar och chilipasta.
4. Toppa med koriander och hackade cashewnötter. Vill du lyxa till det så addera bitar av salmalax eller räkor.
Fräsch tomatpasta
Många pastarätter känns mastiga, tunga och lite onyttiga, men inte den här.
- För 2-3 personer fräs ca 1/2 hackad chili, 2 hackade vitlöksklyftor och 4 grovhackade sardeller i rikligt med olivolja, häll på 1 glas vitt vin som får puttra tills drygt hälften av vätskan har ångat bort.
- Koka under tiden spagetti någon minut kortare än vad som står på förpackningen. Spar drygt 1 dl av pastavattnet innan du häller av vattnet.
- Häll nu i massor av halverade körsbärstomater i fina färger i den puttrande pannan, späd med det sparade vattnet och rör i pastan och färsk basilika.
- Toppa med rostade pinjenötter. Basen med chili, vitlök, sardeller och vitt vin använder jag till många olika pastarätter, den är beroendeframkallande god.
Rösti
En älskad klassiker av en anledning, vansinnigt gott till vardags eller som förrätt vid ett festligare tillfälle.
- Riv några potatis av fast sort, ca 3-4 per person, på ett rivjärn (grova sidan). Lägg den rivna potatisen i en ren handduk och krama ur all vätska.
- Stek i en varm panna med rikligt med smör, salta ordentligt. Platta till potatiskakan med en stekspade. När den fått färg och yta på undersidan vänd den med hjälp av en tallrik. Stek och salta på andra sidan.
- Servera med valfri rom, en klick gräddfil, citron, en dillkvist och några drag med pepparkvarnen.