Om du ska laga en riktigt god Tom Kha Gai så måste det bli ett besök i den asiatiska livsmedelsaffären. Tom Kha Gai är en thailändsk soppa/gryta med härliga smaker från bla annat kokosmjölk, oftast med kyckling. Galangaroten spelar en viktig roll och den har jag aldrig sett i min vanliga matbutik, detsamma gäller limeblad. Passa på att köpa citrongräs, salladslök, chili, fisksås, koriander och thaibasilika som visserligen numera går att få tag på i mataffären men som som smakar mycket mer och är billigare i asiatiska affärer. Gillar du långbönor så köp det också. Om råvarorna är lite knepiga att få tag på så går det snabbt och lätt att laga Tom Kha Gai, även om du lägger din själ i soppan och lagar den grundligt.
Jag använde mig av styckningsdelen kycklingstek (ca 1 kg), för att jag tycker att de är goda och saftiga kycklingdelar som ger god buljong. Men hel kyckling som du styckar själv blir minst lika gott. Vanligast är kanske kycklingfilé, men den tycker jag är lite torr och tråkig.
Den här gången använde jag mig förutom kyckling, av tomat och haricots verts (alternativ till långbönor) och ett par tomater (urkärnade), men svamp som t ex champinjoner och ostronskivling är också gott att ha med i grytan.
Så här lagar du min ljuvliga Thaisoppa:
Jag börjar med att hamra på ett par stjälkar citrongräs för att sen skära stjälkarna i mindre bitar. Ca en tummes storlek av galangaroten skärs i tunna skivor, använd en vass kniv, roten är stenhård.
Lägg ned bitarna av citrongräset, galangarot, ett par krossade vitlökslyftor, 2 grovt hackade schalottenlökar (alt 1 stor gul lök) i en varm panna eller tjockbottnad gryta med matolja. Lägg även ned 3-4 limblad och 2 grovhackade chilifrukter som får fräsa med övriga ingredienser. Låt puttra lite och lägg ned kycklingbitarna (som är saltade och pepprade) i grytan. När kycklingdelarna börjar bli färdiga späd med någon deciliter vatten. Ställ in grytan i ugnen på 150° och låt kycklingen bli klar, skär ett snitt i den för att försäkra dig om att den inte är röd inuti.
Plocka ut kycklingen, låt vila ett par minuter och skär den sedan i mindre bitar. Sila av buljongen och häll tillbaka i grytan. Många låter hacket/stjälkarna/bladen ligga kvar men jag tycker rätten blir elegantare utan. Lägg i kycklingbitarna och 2 burkar kokosmjölk, en bankad stjälk citrongräs och 1-2 limeblad får gå med i grytan (dessa plockar man upp före servering) och rör försiktigt. Låt grytan puttra på medelvärme i 5-10 minuter, den ska inte koka. Tillför lite vatten om så önskas. Tillsätt några matskedar fisksås och saften från 1/2-1 lime, rejält med hackad salladslök, hackad koriander och hackad thaibasilika och övriga ingredienser som bönor, svamp eller tomat. Låt även dessa blir varma. Toppa soppan med finhackad chili, hackad salladslök, rikligt med koriander och en klyfta lime. Servera med en skål jasminris till var och en vid sidan av. Ät och njut!
Dryckestips:
Kungfu girl är en frisk riesling med en liten sötma och passar perfekt till om du inte hellre väljer thailändsk öl som Singha .
10 skäl att besöka en asiatisk livsmedelsbutik:
- Galangarot, en del använder ingefära men den är sötare och inte alls lika bra i Tom Kha Gai.
- Limeblad, ser ut som lagerblad men smaken är helt annorlunda. Brukar ligga i rätt stora påsar men bladen går utmärkt att frysa.
- Fisksås, så mycket godare och billigare än de märken som finns i vanlig butik.
- Citrongräs, ljuvligt god men väldigt träig i sin konsistens. För att få ut smaken måste man banka ordentligt på den så den släpper sina aromer och smaker. Om man bankar på den och låter den ligga med i en gryta eller wok så är den lätt att fiska upp den innan man serverar.
- Koriander och thaibasilka, finns att köpa i stora knippen och har så mycket mer smak än de små krukorna man vanligtvis köper och som nästan inte smakar någonting.
- Långbönor är en asiatisk trådlös och god böna med lite nötig smak som skärs ned i mindre bitar.
- Varför inte köpa dina andra grönsaker här till din Tom Kha Ghai som chilifrukt, lime och salladslök när du ändå besöker den asiatiska affären? Måste också slå ett slag för asiatisk aubergine, som är mycket mindre än våra vanliga.
- Riset är också både godare och mycket billigare här. Dock oftast väldigt stora förpackningar.
- Upptäck hyllorna med såser, marinader. Här hittar mängder av olika soyor, från världens olika hörn och välj bland alla olika vinäger från den ljusa risvinägern till svart vinäger.
- I frysdisken hittar du färdiga vårrullar, dumpings och bröd så du lätt kan göra egna soft buns.