För mycket tomat, för mycket grädde eller för krångligt eller helt enkelt för simpelt. Jag har finkammat internet efter ett riktigt bra recept på hummerpasta. Men när inget föll mig i smaken så har jag testat och smakat och testat igen för att skapa en magiskt hummerpasta. Självklart ska man inte krångla till det men jag vill ändå göra vissa moment från grunden, allt för smaken. Min pasta ska inte kännas tung, den får sin fräschhet av bla citron och färsk tomat. Den får sin lenhet av en liten skvätt grädde och den runda smaken av smör. Jag använder mig av torr pasta av hög kvalitet, bara för att jag tycker bättre om torr än färsk. Men den ambitiöse kan såklart göra sin egen pasta för en riktig generös upplevelse.
Så här gör man min hummerpasta:
Skala 2 kokta humrar, och lägg köttet åt sidan. Skalet använder vi till en fond.
Fräs skalet i lite smör, tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 hackad schalottenlök, en liten finhackad morot, en bit finhackad rotselleri och en halv fänkål i små bitar. Låt puttra och späd med lite vitt vin 1,5 dl. Låt reducera och sila av.
Tillsätt 0,5 dl grädde och vänd ned 2 dl riven parmesanost och citroncest av halv citron.
Under tiden, skala och krossa lätt 2 vitlöksklyftor. Bryn 75 g smör och lägg i vitlöksklyftorna och tillsätt lite chiliflakes. När smöret blivit perfekt gyllene plocka upp vitlöken.
Vispa försiktigt ned det brynta smöret i en tunn stråle till hummerfonden. Smaka av med salt, svartpeppar och ev lite citronsaft.
Koka pasta enligt förpackningen. Jag tycker spagetti blir godast, men även tagliatelle passar bra.
Spar lite av pastavattnet.
Skala och ta bort kärnorna på två tomater. Det gör man enkelt genom att skära ett litet kryss i tomaten, doppa ned den ett par sekunder i kockande vatten, sen är det bara att dra bort skalet. Skär tomatköttet som är kvar i små bitar.
Rör ihop pasta och såsen, tillsätt hummerköttet, tomathacket och ev lite av det sparade pastavattnet. Värm snabbt och servera på tallrikar. Toppa med finhackad persilja, citroncest och ev ett par varv till med pepparkvarnen.
Dumpings av kålrabbi till förrätt
De här små knytena är faktiskt bara tunt skivad kålrabbi, som man fyller med något gott.
Som anklevermousse om man hittar etisk sådan. Annars kan man fylla med vispad kycklingpastej (Argeta). Men en lite mini asiatisk råbiff borde också vara gott att lägga i).
Skiva kålrabbin tunt på en mandolin, precis så att skivan håller ihop. Fyll med etisk anklevermousse eller något annat gått. Jag duttade även på en liten klick äppelmarmelad innan jag klämde till så att knytet får en trekantig dumpingsliknande form. Sen garnerade jag med karamelliserade rödlök. Stek rödlök i lite smör, tillför lite god vinäger och en nypa socker.
Bubblig & supersnabb nyårsdessert
Världens enklaste nyårsdessert, som du trollar fram på några sekunder. Bubblar festligt och så effektfullt. Placera en kula citronsorbet i ett glas och häll på mousserande vin. Servera direkt. Dekorera med marängflarn med lite svartpeppar.
Flarnet har du förberett kanske dagen innan. Vispa 1 äggvita och 2 dl strösocker ordentligt ( tills du kan vända skålen uppochner utan att något rinner ut). Bred ut på en bakplåtspapperklädd plåt. Peppra med god svart- eller citronpeppar och ställ in i ugnen ca 1 timme i 125 grader. Låt svalna innan du bryter flarnet i bitar. Vill du ha sockrade kanter på glaset så gnid in kanten med citronsaft och doppa glaskanten i ett fat med strösocker. Detta kan du förbereda en stund innan.
Dryckestips till nyårsafton!
Champagne i olika prisklasser från 197 kr – 1 839 kr. Dessutom ett härligt tips på alkoholfritt bubbel.
Krüg Grande Cuvée är huset Krügs standardcuvée som de med rätta är mycket stolta över. Den har underbar smak och karaktär som den får av mycket blåa druvor. Det här är en riktigt lyxig matchampagne. Den passar perfekt med hummer, fet fisk, ljust kött och ost. Den passar även som aperetif och kostar 1 839 kr, artikelnumret är 7494.
Ruinart är en riktig favorit! Ruinart Blanc de Blanc görs på enbart Chardonnay som ger den en ljusgul färg. Den är ljuvlig till skaldjur som tex hummer och som aperitif. Ruinart grundades 1729 och är det äldsta ännu verksamma champagnehuset. Deras underjordiska vinkällare är listad som ett världsarv av UNESCO. Ruinart Blanc de Blanc, (88291) kostar 715 kronor.
Veuve Clicquot Brut, även kallad gula änkan. Den har fått sitt namn efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som blev änka och ärvde huset 1798. Jag gillar den här prisvärda champagnen för att den passar så bra att servera till mat och för att jag älskar historien om änkan som var en sådant föredöme i en tid då det knappast var enkelt att vara affärskvinna. Priset är 465 kr och artikelnumret är 7424.
Mycket Champagne för liten peng. Champagne Gruet Brut Selection kostar bara 197 kr, finns i beställningssortimentet, artikelnummer 50272. Med den här champagnen tycker jag att vi skålar in nyåret vid tolvslaget, men den passar även till fisk, skaldjur och som aperetif. Med den prislappen kan man dessutom sätta guldkant på många middagar framöver.
Mitt bästa tips på alkoholfritt bubbel är Lazy Estate, Sparkling Tea Lemongrass & Mint 0%. Med doft av citrongräs, från Darjeeling tea, limeblomster, citron, aprikos och färsk mynta. Den passar som måltidsdryck främst till asiatiskt men även som sällskapsdryck. Ser fram emot ljumma sommarkvällar på balkongen med min nya favorit. Finns att köpa på Systembolaget för 79 kr, artikelnummer 1988.